TURIST ÎN BUCUREŞTI. Descoperă la pas Palatele Bucureștiului

Bucureștiul atrage anual milioane de turiști care vin aici cu afaceri sau în vacanță. Aceștia au întotdeauna pe listă locuri pe care trebuie să le viziteze pe perioada sejurului precum Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Muzeul Satului sau Centrul Vechi. Atunci când ajung la București acești turiști descoperă arhitectura orașului, cafenele cochete în clădiri de secol XIX, dar și minunatele palate ale Capitalei. Dacă vrei și tu să te simți ca un turist la noi în oraș, atunci îți propun un tur pietonal prin Bucureștiul asuns în care să descoperi patru palate mai puțin cunoscute din oraș.

Turul tău va începe pe Cheiul Dâmboviței în fata impunătorului Palat de Justiție. Acest palat este ridicat la final de secol XIX de arhitectii Albert Ballu și Ion Mincu iar piatra de temelie a fost pusă de însuși Regele Carol I. La interior palatul impresionează printr-o scară monumentală și Sala Orologiului sau Sala Pașilor Pierduți. Pe fațada clădirii vei găsi o serie de sculpturi alegorice ce reprezintă Atenția, Vigoarea, Legea, Justiția, Adevărul, Forța și Prudența. Palatul a fost restaurat și consolidat la începutul anilor 2000.

De la Palatul de Justiție mergi spre Dealul Mitropoliei unde ai să descoperi Palatul Patriarhiei, un palat cu o istorie bogată. În vechea clădire ce se afla pe locul actualului Palat a fost ales domn al Țării Românești Alexandru Ioan Cuza la data de 24 ianuarie 1859 (acest fapt este marcat de o placă de marmură pe care o poți citi în partea dreapta cum privești Palatul Patriarhiei). Actualul palat este construit la început de secol XX de arhitectul Dimitrie Maimarolu, fiind una din primele clădiri din țară la care se va folosi beton armat. Palatul găzduiește pentru mai multe decenii forul legilastiv al României, de altfel Sala de Plen din Palatul Parlamentului este inspirată de sala de ședințe din acest palat. Palatul Patriarhieie a fost restaurat și se poate vizita în grup organizat. 

Cobori de pe Dealul Mitropoliei spre Strada 11 iunie pe care o parcurgi la pas și te bucuri de frumoase case cu parfum de epoca. Când ai ajuns la intersecția cu Parcul Carol faci drepata și urci pe faimoasa stradă Xenofon sau strada cu trepete. La capătul scărilor o să te surprindă o altă clădire imunătoare și elegantă: Palatul Suter. Palatul a fost ridicat pe arhitectul Adolf Suter la început de secol XX pe cel mai înalt punct din oraș. Clădirea este ridicată în stil neoromânesc iar în perioada comunistă, după naționalizare, a fost folosită de partid. Clădirea a fost resturată recent și astăzi găzduiește un elegant hotel. 

De la Palatul Suter mergi apoi spre Parcul Carol și ajungi până la Mausoleu. Cum privești Mausoleul și Mormântul Ostașului Necunoscut, o iei ușor la stânga ca să ajungi la Castelul lui Vad Țepeș, o copie a faimoasei Cetăți Poenari despre care poate ai cititi recent că a intrat într-un amplu proces de restaurare. Castelul a fost ridicat aici pentru Expoziția Jubiliară din 1906 când s-au sărbătorit 40 de ani de când Regele Carol I se afla la conducerea țării, de altfel atunci a fost și inaugurat Parcul Carol. De-a lungul timpului castelul a avut mai multe roluri: turn de apa, spațiu expozițional, cămin. Astăzi castelul găzduiește Oficul pentru Cultul Eroilor, o instituție ce se află în subordinea Ministerului Apărării. 

Sper că ți-a plăcut traseul nostru prin oraș și că ai descoprit povestea unor palate mai puțin cunoscute. Bucureștiul este presărat cu clădiri frumoase care abia așteaptă să fie descoperite și puse în valoare. Te invit să descoepri Bucureștiul la pas și să-l privești cu ochii unui turist, atunci sigur este mult mai frumos. 

Anita Sterea este istoric și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul Palatele ştiute şi neştiute ale Bucureştiului.