Festivalurile sculpturilor în gheaţă şi zăpadă

Dacă ne gândim la iarnă, cumva parcă ne rezumăm doar la lunile decembrie-ianuarie și ce la ce se întâmplă în acestă perioadă. Totuși, acest anotimp mai are încă două luni în care parcă nu avem ce face. Poate acest fapt este valabil doar la noi deoarece, după trecerea sărbătorilor, pe glob începe sezonul festivalurilor dedicate sculpturilor în gheață și zăpadă. Mai jos urmează să le baleiem pe câteva dintre cele mai populare.

Prima oprire o facem în America, în Québec mai exact, unde are loc Québec Winter Carnival. Pentru acest eveniment este construit un palat de gheață unde se țin ceremoniile de deschidere și închidere ale festivalului. Printre cele mai populare evenimente din cadrul carnavalului se numără paradele conduse de mascota oficială, Bonhomme, competițiile de sculptură în gheață și în zăpadă și cursa de sănii trase de cai. Pe durata întregului eveniment se obișnuiește consumarea de Caribou, o băutură alcoolică ce constă în combinarea vinului roșu cu vodkă și sirop de arțar. Québec Winter Carnival se va desfășura în perioada 5-14 februarie 2022.

Următoarea oprire este lacul Saranac din statul New York, unde are loc Saranac Lake Winter Carnival timp de zece zile. Evenimentul-tradiție ce face acest festival atăt de popular este colectarea de insigne și postere ediție-limitată cu desenele artistului Garry Trudeau. Pe lângă colectarea obiectelor limitate, în cadrul evenimentului este aleasă și o suită regală alcătuită din locuitorii care au contribuit la organizarea festivalului. Sporturile de iarnă clasice nu lipsesc de la eveniment însă printre cele mai puțin cunoscute se numără un turneu de volei jucat pe zăpadă, softball de iarnă și o competiție de frisbee pe un teren de gheață. Desigur, există și competiții de sculptură în gheață sau zăpadă dar Saranac Lake Winter Carnival este renumit pentru competiția sa de... ciocolată caldă. Acest eveniment se desfășoară tot în perioada 5-14 februarie 2022.

Mergem acum în Colorado, unde are loc Ouray Ice Festival ce durează trei zile. Factorul definitoriu al acestui eveniment este reprezentat de expedițiile organizate pe munte în funcție de nivelurile de dificultate ale participanților. În cadrul festivalului se pot cumpăra echipamente de cățărat și se poate admira competiția de escaladare a cascadei înghețate a lacului Ouray. Evenimentul va avea loc în perioada 20-23 ianuarie iar câștigurile vor fi donate comitetului ce se ocupă de întreținerea parcului Ouray.

Revenim în Canada unde Snowking Winter Festival are loc într-un imens castel de zăpadă. Construcția acestuia este diferită de la an la an iar în prezent castelul a ajuns să includă un auditoriu,o cafenea, un tobogan, o grădină interioară și multe tuneluri secrete. Festivalul se întinde pe perioada lunii martie, perioadă în care la castel au loc concerte, competiții de artă, piese de teatru pentru copii, precum și expoziții de sculpturi în zăpadă și gheață.

Ajunși la Lacul Louise din Alberta putem participa la Ice Magic International Ice Carving Competition, un festival de  douăsprezece zile dedicat sculpturii în gheață. Vizitatorii evenimentului pot discuta cu sculptori veniți din toate colțurile lumii și pot chiar să încerce sculptatul în gheață în cadrul spațiului special amenajat. Pe lângă voturile juraților, voturile participanților la eveniment au și ele o pondere importantă în determinarea echipei câștigătoare.

Mai departe poposim și în Asia unde în China are loc Harbin International Ice and Snow Festival, cel mai mare festival dedicat zăpezii și gheții din lume. Evenimentul este împărțit în două mari categorii: Lumea Soarelui, unde pot fi admirate cele mai mari sculpturi în gheață din lume, și Lumea Gheții și a Zăpezii, unde pot fi admirate clădiri din gheață procurată din râul Songhua. În fiecare an, sculpturile din această parte a evenimentului sunt reconstruite, oferind astfel o experiență nouă în fiecare an. Printre cele mai apreciate sporturi din cadrul festivalului se numără: alpinismul în stațiunea Yabuli și înotul în râul Songhua când acesta este parțial înghețat.

Nu departe de festivalul de la Harbin, putem vizita și Sapporo Snow Festival din Japonia. Festivalul are loc în februarie timp de șapte zile, iar principalele locații de vizitat din cadrul acestuia sunt parcul Odori, districtul Susukino și auditoriul din Sapporo cunoscut sub numele de Tsudome. Majoritatea sculpturilor din cadrul festivalului diferă de la o ediție la alta, acestea fiind centrate pe evenimente, clădiri sau persoane marcante pentru anul respectiv. Pe lângă sculpturi, vizitatorii se pot bucura de toboganele din gheață și de labirintul din zăpadă situat la intrarea festivalului.

Ultima oprire o facem în Elveția unde este organizat World Snow Festival în Grindelwald. Timp de cinci zile, echipele înscrise în concursul din cadrul evenimentului își vor realiza sculpturile, vizitatorii putând astfel discuta cu artiștii despre diverse aspecte ale lucrărilor lor. Un alt eveniment popular din cadrul festivalului este maratonul prin zăpadă de 100 de kilometri. Tot în cadrul festivalului există și un campionat de curling la care participanții se pot înscrie.

Dacă totuși toate aceste festivaluri dedicate iernii par să ne facă cu ochiul dar, în același timp, distanța ne împiedică să participăm la ele, Winterfest România ne așteaptă în februarie cu două week-end-uri dedicate mai puţin sculpturii în gheaţă cât sporturilor de iarnă și muzicii bune. Winterfest 2022 va avea loc în 2 locații spectaculoase: Mărișel (4-7 februarie) și Poiana Brașov (18-21 februarie).

Text de IULIANA CIOCÎRLAN

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter