Cultura renaște în spații inedite de concerte

Evenimentele anului organizate de UCIMR

Cultura renaște în România datorită promisiunii față de public și artiști și prin sustenabilitatea parteneriatelor culturale. Muzicieni cu renume internațional sunt așteptați și în această vară pe afișele Festivalurilor organizate de UCIMR.

The Jazz Cave Festival

The Jazz Cave Festival, ajuns la cea de-a doua ediție, va reuni și anul acesta peste 50 de artiști în sala cea mare de la intrarea în Peștera Ialomiței din Bucegi. Evenimentul, ce beneficiază de o acustică specială redată de cadrul natural, dar și de proiecții impresionante, va avea loc în perioada 1 – 3 iulie 2022. Parteneri principali: Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Asociația Turistică Peștera – Padina, Hotel Peștera.

ICon Arts Transilvania

Tinere talente și artiști consacrați în plan internațional se vor regăsi pe aceeași scenă și în cadrul Festivalului internațional ICon Arts Transilvania. Evenimentul, considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de artă contemporană din Europa de Est, celebrează anul acesta Ediția cu numărul XX și totodată numeroase cariere artistice activate în laboratorul de creație al Academiei ICon Arts. Evenimentele vor avea loc atât în spații de patrimoniu UNESCO din satele cu biserici fortificate precum Biertan, Richiș, cât și pe scenele Filarmonicii de Stat Sibiu în perioada 23 iulie – 8 august. Nu vor lipsi spectacole în premieră din sfera muzicii clasice, jazz, susținute de ansambluri noi sau consacrate, prime audiții absolute, recitaluri de operă, evenimente imersive din aria dansului contemporan, dar și momente consacrate gastronomiei locale transilvănene.

Scena muzicală de jazz din România

În continuarea misiunii sale de a promova dezvoltarea scenei de muzică clasică și jazz din România, UCIMR se va implica activ și anul acesta în dezvoltarea parteneriatelor culturale de tradiție, fiind partener al unor evenimente de prestigiu precum Sibiu Opera Festival, Carnavalul Filarmonicii, Festivalul Româno – American, Concerte pe acoperiș organizate de Filarmonica de Stat Sibiu, precum și al stagiunilor din Brașov organizate de Filarmonica de Stat Brașov, Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov, UCIMR fiind susținător activ al unor proiecte de amploare precum Jazz Bastion care a înregistrat un succes neașteptat în anul 2021.

Oportunități pentru tinerii interpreți

Și în anul 2022 UCIMR va continua să ofere oportunități de afirmare pentru tinerii interpreți din România prin programul „OTA – Oportunități la tine acasă”, activ de peste 10 ani, organizând stagiuni în București precum „Cartografii sonore” la Muzeul Hărților sau „AFI Fan Jazz”. Anul 2022 anunță proiecte speciale precum cele de anul trecut: Maratonul vaccinării la Biblioteca Națională a României, ediții Round Table România, proiecte precum „Scară lăuntrică” dedicat compozitorului Octavian Nemescu, producții de documentare de scurt-metraj precum Arts District is Here, BRAȘOV Q&Q, evenimente ce promovează dialogul interdisciplinar dintre muzică de cameră, jazz, dans contemporan, dramaturgie, artă multimedia, discurs cultural. În aceeași direcție, unul dintre proiectele care s-au distins anul trecut a fost „Adevăr și provocare”, format care a adus pe aceeași scenă actori și muzicieni care au lucrat împreună pentru a dezbate teme actuale ale societății, pentru al doilea an consecutiv.

„Vom fi la fel de harnici, creativi și entuziaști în anul ce tocmai a început fiindcă știm că sprijinul oferit breslei artiștilor din România contează acum mai mult ca oricând. Ne bucurăm că rolul unei astfel de uniuni de artiști își dovedește importanța în societate, prin continuitatea misiunii începute în urmă cu aproape un sfert de secol”,

a declarat Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte al UCIMR.

„România, spre deosebire de multe țări europene, beneficiază de existența unei uniuni de muzicieni cu peste 10.000 de membri la nivel național uniți de aceeași misiune: solidaritate și promovare a actului artistic autentic.”

Viziunea susținută pentru anul 2022 are nevoie de mai multă implicare din partea comunităților, este de părere fondatorul festivalurilor amintite:

„Ne dorim să menținem ritmul ridicat al evenimentelor din București și din plan național, iar ca acest lucru să devină posibil în beneficiul publicului și artiștilor este nevoie de o implicare și mai mare din partea comunităților și instituțiilor publice și private.”

Anul cultural 2021, pe scurt

UCIMR a organizat în anul ce tocmai s-a încheiat peste 70 de concerte și a fost partener în susținerea altor zeci de evenimente în plan național. Totodată, a organizat 11 master classuri unde tinerii au avut parte de burse de studiu și îndrumare în carieră. În mediul online, arhiva digitală s-a îmbogățit cu peste 30 de producții video la calitate HD, însumând documentare de scurt-metraj, înregistrări și montaje speciale din timpul concertelor, alături de dialoguri pe marginea culturii, mulțumită parteneriatului de durată cu televiziunea culturală online EnjoyTV România. O parte dintre proiecte au putut fi organizate prin câștigarea în competiție deschisă a finanțărilor oferite de AFCN, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu, Primăria Municipiului Brașov, Consiliul local Dâmbovița.

Rezultatele acestor eforturi se reflectă și în cifrele de audiență online care se ridică la ordinul sutelor de mii de vizualizări obținute în urma promovării consecvente și a publicului fidel care urmărește proiectele UCIMR și de peste granițe.

Dincolo de aportul său în România, UCIMR a menținut și în 2021 cooperarea instituțională internațională prin implicarea în proiecte precum Ziua Națională a României sărbătorită alături de Orchestra Filarmonicii din Liban, Musica un ponte tra i poppoli – festival de tradiție dedicat schimbului cultural între tinere talente din zona Mediteranei sau „Travelling”, proiect irlandez de muzică de cameră transmis online.

Despre UCIMR

Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” este un ONG de utilitate publică aflându-se de 25 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei. Prin continuitatea proiectelor sale, UCIMR s-a impus în viața culturală în plan național promovând atât tinere talente, cât și muzicieni de vârf, alături de elemente de patrimoniu românesc și universal.

Dintre cele mai cunoscute proiecte cu frecvență anuală: Festivalul ICon Arts Transilvania (ajuns la Ediția XX), Concertul de Anul Nou de la Sibiu (ajuns la ediția a 14-a în 2022), The Jazz Cave Festival (Ediția a II-a), Festivalul Promenadelor Brașovului, Stagiunea „Cartografii sonore”, conferințele – spectacol Round Table România, AFI Fan Jazz, Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA, Concursul „Drumul spre celebritate”, documentarele de scurt-metraj Arts District is Here, Stagiunile „Sunetul muzicii” și „Citadela artelor” de la Castelul Peleș, „Pauza de o pătrime” de la Biblioteca Națională ș.a.

Pe lângă evenimentele multi-anuale, UCIMR dezvoltă în permanență proiecte culturale noi pentru a atrage segmente noi de public precum: „100 de ani în 100 de concerte”, „Past Forward”, „Transylvania Live”, „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?”, „Music, a bridge between people” ș.a.

Aflat în permanentă legătură cu instituții culturale naționale și internaționale, UCIMR este un liant esențial pe scena culturală din România dintre artiști și public, prin fiecare demers urmărind să accentueze calitatea actului artistic, oferind în același timp o scenă inedită pentru artiști.

În condiții normale, evenimentele organizate și promovate de UCIMR depășeșc anual cifra de 100 de spectacole, cu minimum 10.000 de spectatori în spațiile de concerte și cumulează peste 1.000.000 de vizualizări în mediul online.