Hai la film documentar. Proiecții speciale Culese din Balkani

Continuăm tradiția și ne vedem în fiecare ultimă zi de luni din fiecare lună la film documentar. Pe 30 aprilie, de la ora 20, ne întâlnim la Clubul Țăranului și vizionăm împreună 3 filme documentare etnologice. Intrarea este liberă ca pasărea cerului.
Hai la film documentar!

Paștele blajinilor
19 min, 2015
R: Claudiu Mitcu

Potrivit credintei populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ. Trăiesc fără femeile lor, conviețuiesc cu ele numai 30 de zile pe an. Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzuta, pe unde se varsă Apa Sâmbetei. Preocupările Blajinilor sunt postul și rugăciunile pentru cei vii.

Bune și blânde
30 min, 2017
R: Florin Andreescu

Ion și Mircea sunt doi bucovineni care încearcă să trăiască astăzi așa cum au făcut părinții și bunicii lor, deoarece cred în valoarea acestui mod de viață, dar și pentru că schimbările petrecute în societate în ultimele decenii nu le-au oferit o posibilitate mai lucrativă. Aceștia cresc animale cu dragoste, încearcă să își producă mâncarea în gospodărie și respectă rânduiala și tradițiile.
„Bune și blânde” este un film despre o lume pe cale de dispariție, o mărturisire despre bucuriile, greutățile și dezamăgirile crescătorului de animale din Bucovina, spusă direct, neprotocolar.

Meserie naturală
15 min, 2015
R: Florin Andreescu

O familie de ciobani este încercată de dispariția tatălui. Trei frați din cei 8 copii rămași orfani de tată se hotărăsc să continue tradiția familiei. Greutățile vieții sunt privite cu optimism de către cei trei ciobani și nimic nu-i împiedică să-și manifeste dragostea față de animale și familiile lor. Prin interviurile realizate și imaginile cu activitatea din timpul iernii putem cunoaște aspirațiile a trei tineri crescători de animale, dar și provocarile față de această meserie ancestrală în contextul modernizării vieții din România.

Culese din Balkani - Festival internațional de film antropologic are loc în acest an între 1 și 4 noiembrie la Muzeul Național al Țăranului Român & Clubul Țăranului.