Neutrasomni

Neutrasomni - Sorin Neamțu | 19.04.2019 - 29.09.2019 | Expoziția poate fi vizitată la parterul MNAC, în Sala de Marmură.

Curator: Călin Dan
Asistent curator: Sandra Demetrescu

Sorin Neamțu este un cultivator al valorilor plastice oriunde le întâlnește și un explorator pe cont propriu al istoriei artei, disciplină folosită drept scuză pentru amânări repetate ale asumării unei ieșiri din confortul atelierului.
Somnul vigilent al artistului, amânarea calculată au rezultat în construirea, din reziduuri ale expoziției Triaj (realizată de Muzeu în aceleași spații în anul 2016), a unei instalații prospective/retrospective, menită să aducă la unison o producție plastică, ce s-a ramificat în diverse direcții și cu diverse mize de-a lungul a aproape 20 de ani. Sorin Neamțu organizează astfel propria stație de triaj, un loc de intersecție, coabitare, canibalizare reciprocă a diverselor teme, procedee, obsesii și viziuni care i-au bântuit biografia intelectuală. De la un moment la altul, de la o etapă la alta, universul lui Sorin Neamțu se schimbă continuu, și fiecare vizită în atelierul artistului împinge conversația către alte direcții, neprevăzute. O constantă rămâne însă dimensiunea performativă, angajarea corporală, fizică, în actul creației vizuale și în actul expunerii, deopotrivă.