Post Muzica 09: Electric Brother

Penultima întâlnire POST MUZICA din acest an este inclusă în programul de evenimente conexe al expoziției Kinema Ikon : films / 1970-2020 și îl prezintă pe un alt membru kinema ikon - Electric Brother.

Electric Brother (Cristian Ștefănescu) este compozitor și sound designer. Începând din anii ’90 a scris coloane sonore pentru film, teatru, publicitate, proiecte multi-media, a publicat mai multe albume și a concertat alături de diverse grupuri (N.S.K., Party Poopers, Aievea, Vlaicu Golcea, GLIDQ, Norzeatic) precum și solo.

În expoziția “kinema ikon : films / 1970 – 2020” deschisă la Rezidența BRD Scena9 pînă la data de 06 decembrie, Electric Brother se încumetă pentru prima dată în domeniul instalațiilor media, creând forme microscopice din peliculă. Cadre întregi sau fragmente microscopice de film (diapozitiv, 16mm) sunt folosite pentru a crea povești minuscule. Intervențiile sunt făcute folosind tehnici și materiale diverse - bisturiu, bandă adezivă, letcon, hârtie igienică etc. Lucrările sunt atât de mici încât nu pot fi vizionate decât cu ajutorul unui microscop digital, conectat la un monitor sau proiector. Pentru vizionare, adaugă uneori filtre, oglinzi, un lightbox, sau tot felul de obiecte surprinzătoare pentru a obține accente sau efecte pe anumite elemente. Intenția este de a reduce lucrarea la o dimensiune cât mai mică iar apoi să elimine din ea orice detaliu ce ar putea divulga mărimea ei.

Fondat în 1970 ca atelier multimedia la Școala de Artă din Arad, grupul Kinema Ikon este cel mai longeviv grup de artă experimentală din România și unul dintre principalii promotori ai artei digitale. Cele peste 200 de filme produse de grupul KI sunt piesele unui puzzle a cărui imagine finală este mereu alta, în funcție de felul în care piesele sunt așezate.

POST MUZICA este un program dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane curatoriat de Mitoș Micleuşanu (www.micleusanu.bandcamp.com) și produs de Rezidența BRD Scena9 împreună cu Fundația9.
Fiecare ediție POST MUZICA cuprinde o prezentare a artistului invitat, o discuție moderată de curatorul programului și de un performance - audiție live.