Mari dirijori ai secolului: de la A. Toscanini la H. von Karajan și S. Celibidache

Începând cu data de 26 februarie, Fundația Calea Victoriei vă invită să participați la cursul online „Mari dirijori ai secolului: de la A. Toscanini la H. von Karajan și S. Celibidache”. 

Detalii despre curs: AICI

După ce ne-am răsfăţat cu unii dintre cei mai cunoscuţi artişti lirici ai ultimei sute de ani, o continuare firească a acestor întâlniri muzicale ar fi către marii maeştri ai baghetei.

De la Arturo Toscanini la Gustavo Dudamel, dirijorii au accesat, la rândul lor, statutul de superstar şi au influenţat decisiv traiectoria muzicii clasice.

Enciclopedici sau nişaţi pe o şcoală naţională sau chiar un singur compozitor, dedicaţi în egală măsură operei şi universului simfonic sau recrutaţi de o singură tabără, specializaţi într-o perioadă a istoriei muzicale sau exhaustivi în alegeri, dirijorii reprezintă autoritatea care guvernează destinul muzicii culte şi oferirea acesteia către un public mereu mai pretenţios, mereu mai informat, mereu mai predispus spre comparaţie, dar şi vulnerabil la miracol.

Wilhelm Furtwaengler, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Michel Plasson, James Levine, Seiji Ozawa, Riccardo Chailly, Daniele Gatti – iată doar câteva legende care construiesc marea legendă a dirijorului contemporan.

Îi vom vedea, îi vom aplauda şi îi vom povesti în decursul a două întâlniri.