Artă

Situaţia comică insolită se naşte din achiziţionarea unui tablou "cu dungi albe pe un fond alb ", cu o sumă indecentă. Disputa iscată între cei trei prieteni este, de fapt, o analiză atentă a relaţiilor interumane, o radiografiere a unei prietenii ajunsă într-o situaţie de criză precum şi o modalitate de aplanare a ei.

Oare cum ar reacţiona cineva dacă prietenul său cel mai bun ar face brusc o prostie atât de colosală încât ar pune sub semnul întrebării însuşi fundamentul relaţiei lor de amiciţie? Tocmai acest lucru se întâmplă în piesa cu care Yasmina Reza cucerea publicul parizian şi american în 1994.

Atunci când un iubitor de artă cumpără ceea ce este la urma urmei un simplu tablou alb pentru o sumă exorbitantă, cel mai bun prieten al său o ia razna. Un al treilea prieten se găseşte prins la mijloc între cei doi, într-un spectacol care uimeşte prin luciditate şi umor. 

Încercarea de a înţelege strania artă modernă şi ciudatele relaţii moderne de prietenie, aparent nişte lucruri distincte, dar câteodată foarte similare ca idee, reprezintă esenţa unei piese care s-a bucurat de la lansare de aprecierea unanimă a publicului şi criticii. 

ARTĂ a fost tradusă în peste 30 de limbi străine, fiind distinsă cu premiile Moliere, Tony şi Laurence Olivier. O piesă celebră care a fost tradusă în 20 de limbi străine şi distinsă cu premiile Moliere şi Tony.

Autor: Yasmina Reza
Prezentat de: TEATRUL LUCIA STURDZA BULANDRA

Actori:
Marc - Vlad Zamfirescu
Serge - Şerban Pavlu
Yvan - Gheorghe Ifrim

Scenografie: Cosmin Ardeleanu
Traducător: Violeta Popa
Adaptare: Cristian Juncu
Regizor: Cristian Juncu