Vizitatorul

Eric-Emmanuel Schmitt este, în ultimii ani, cel mai jucat dramaturg francez. Piesele sale, traduse în peste 30 de limbi, se bucură de succes atât în Europa, cât şi în America. În România, au fost puse în scenă: Libertinul, la Teatrul "Bulandra", în regia lui Alexandru Tocilescu, cu Răzvan Vasilescu, în rolul filosofului Denis Diderot şi Variaţiuni enigmatice, coproducţie a Teatrului "Nottara" şi a Teatrului "Sică Alexandrescu" din Braşov, în regia lui Claudiu Goga, cu: Alexandru Repan şi Mircea Diaconu.

Sinopsis:

1938 – Al Treilea Reich este în ascensiune. Persecuţiile împotriva evreilor se înmulţesc şi devin din ce în ce mai agresive. Molima urii cuprinde liniştitele oraşe europene şi îmbolnăveşte de nesiguranţă lumea întreagă. Austria este şi ea cuprinsă de teroare, dar celebrul psihanalist Sigmund Freud refuză să îşi părăsească reşedinţa. Se încăpăţânează să nu recunoască ameninţarea care se iveşte la orizont.

Într-o noapte înstelată, străzile Vienei sunt cutremurate de cântecele soldaţilor germani şi strigătele îngrozite ale cetăţenilor doborâţi de pumnii acestora. Anna Freud este luată de Gestapo din propria casă. Freud, tatăl său, rămâne singur, aşteptând întoarcerea ei. Dar în cabinetul său apare un necunoscut bizar. Cine este acest vizitator neanunţat? Un nebun în căutarea unei salvări? Poate este un prieten la nevoie?... Sau este Dumnezeu Însuşi?

Regizorul Claudiu Goga construieşte spectacolul pe tensiunea dialogului dintre cele două personaje - joc al îndoielii şi al dezamăgirii, al incertitudinii, unde singura scăpare este speranţa – în interpretarea a doi mari actori: Alexandru Repan şi Marius Stănescu.Autor: Eric-Emmanuel Schmitt

Actori:
Sigmund Freud - Alexandru Repan
Necunoscutul - Mircea Andreescu
Anna Freud - Crenguţa Hariton
Vizitatorul - Cristian Nicolaie

Scenografie: Luana Drăgoescu, Mihai Mădescu
Regizor: Claudiu Goga