Orașe în rezumat

Lansarea cărții „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor” și vernisajul expoziției de fotografie realizată cu drona vor avea loc marți, 3 aprilie, la ora 18.30, la librăria Habitus.

Autor: Cătălin D. Constantin. 

a vorbi despre carte și despre expoziție: Alexandru Gavozdea, arhitect, președinte OAR - filiala Sibiu/Vâlcea.

Expoziția va rămâne deschisă între 3-15 aprilie. Vă așteptăm!

„Orașe în rezumat” e o carte-obiect, tipărită în condiții grafice de excepție, care spune, pe parcursul a peste 500 de pagini, povestea piețelor urbane din Europa. Cartea îmbină textul și informația atent documentată cu numeroase imagini, parte dintre ele aeriene, realizate cu ajutorul unei drone. „O piață de oraș e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și deodată toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale. Piața orașului e, din acest punct de vedere, un spațiu privilegiat” scrie Cătălin D. Constantin.

În contextul anului 2018, anul patrimoniului în Europa, proiectul Piețe din Europa și istoriile lor presupune itinerarea în țară, în parteneriat cu librăriile Cărturești, și în străinătate (Spania, Turcia, Grecia) a unei expoziții fotografice de excepție, având ca temă piețele orașelor istorice europene, cuprinzând fotografii aeriene ale acestora. Scopul expoziției e să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș în chiar centrul lui, relevând un model istoric european al pieței. Expoziția are o dublă latură, arhitecturală și antropologică.

„Evenimentul este, aparent, doar o expoziţie de fotografii. În realitate, proiectul este o premieră absolută. Dacă piețe individuale au făcut, de-a lungul timpului, subiectul unor expoziții, este prima dată cînd piețe din mai multe orașe europene sînt puse, în acest fel, alături, subiectul fiind piața ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriană, à vol d’oiseau, există încă din secolul al XIX-lea, prin cîteva vedute din aerostat, dar este pentru prima dată cînd drona devine un mijloc al argumentaţiei antropologice. Drona permite o perspectivă mai apropiată și mai clară în detalii decît orice altă tehnică de fotografiere aeriană. Proiectul îi aparţine lui Cătălin D. Constantin, deja cunoscut pentru atenţia pe care o acordă detaliului vizual din fotografiile volumului Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor, şi este o urmare firească a tezei sale de doctorat în arhitectură, o lectură culturală şi antropologică a pieţelor publice din Europa. Cercetarea a fost, apoi, extinsă şi a cuprins călătorii dedicate pentru fiecare sit, de multe ori repetate pînă la obţinerea punctului perfect de observaţie în lumină adecvată.” Radu Comșa