Decebal Scriba / Memory Clouds

Expoziție: Memory Clouds | Artist: Decebal Scriba | Anca Poterasu Gallery | Curator: Ami Barak | 09.05 - 30.06.2018

Suntem bucuroși să vă invităm miercuri, 9 mai, la prima expoziție personală a artistului Decebal Scriba la galeria Anca Poterașu, curator Ami Barak. Expoziția este organizată în colaborare cu Institutul Francez din București.
Începem la ora 17:30, cu prezentarea catalogului „Decebal Scriba 70s-80s works" în prezența artistului. Alături de noi va fi o parte din echipa editorială a publicației: Olivia Nițiș (co-editor și autor), Cristian Nae (autor) și Alina Șerban (autor). Seara va continua cu deschiderea expoziției „Memory Clouds” începând cu ora 19:00 și un pahar de vin.

La începutul anilor 1970 în București, Decebal Scriba, n. 1944, era una dintre cele mai frapante și mai inovatoare personalități. Experimentele sale sunt privite astăzi ca fiind o parte integrantă a tradiției avangardiste al acestui moment-cheie din istoria artei postbelice. Pe parcursul anilor '70 - '80, Decebal Scriba este autorul al unui corpus consistent de lucrări elaborate, cu o abordare conceptuală și performativă, tratând probleme de limbaj formal și textual, de analiză a sistemului de reprezentări spațiale sau a unor gesturi și forme simbolice. Prin performance, un mediu care se potrivea contextului underground al Europei de Est, esența gesturilor și acțiunilor a fost exaltată și dizolvată în „norii memoriei”.

Din nefericire, regimul s-a înăsprit treptat, iar mediul dogmatic și strict a pus punct oricărei împliniri artistice și libertăți de creație. Artistul a reînceput relativ recent să creeze racordat la prezent, iar expoziția aceasta, o selecție de proiecte din anii '70-'80, arată o a doua tinerețe, cu o abordare actuală, conservându-le forța și prospețimea inițială.

Titlul expoziției nu reprezintă o referință la un proiect ce a avut loc la Trafalgar Square, Londra, când publicul a trimis scurte mesaje, cuvinte ce apăreau apoi pe ecrane de fum. Nu este nici o aluzie la stocarea datelor în cloud, atât de răspândită în zilele noastre. Este o tentativă poetică de reabilitare a memoriei unor momente, din care au rămas fragmente, dispersate ici și colo, pentru a le readuce la un loc pentru o expoziție.
(Ami Barak)