The Beast is Still Alive

Bestia e încă vie (Bulgaria, Marea Britanie, 2016)
regia: Mina Mileva, Vesela Kazakova

Acest documentar politic se referă la căutarea unui comunism ideal și la modul în care acesta nu a fost niciodată găsit în practică. Filmul începe cu dosarul secret al poliției, despre bunicul unei tinere de naționalitate bulgară. Acesta, simpatizând cu socialiștii bulgari în anii 1920, după ce a văzut prejudiciul cauzat de Partidul Comunist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a alăturat mișcării de rezistență anticomunistă Goryani, din munții bulgari. Folosind secvențe animate, fotografie temporizată și un dialog fictiv, utilizând dublaj de voce, între tânără și bunicul ei decedat, „Bestia e înca vie”, arată cum generațiile tinere continuă să redescopere ideologia comunistă în contextul politicienilor discreditați și al foștilor agenți ai poliției secrete. Atitudinea tinerei față de alternativa politică la capitalism devine din ce în ce mai complexă odată cu călătoria în Cuba, unde participă la o discuție de grup cu filozoful și comunistul sloven Slavoj Zizek.
Duo-ul dinamic - Mina Mileva și Vesela Kazakova - a creat prin intermediul filmelor sale un val puternic de activism politic. Documentarul lor precedent – „Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciile Secrete”, câștigător a 11 premii internaționale – a provocat controverse majore în Bulgaria. Premiera documentarului a avut loc în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo și mai târziu a fost difuzat și la Astra Film Festival, Warsaw IFF, Trieste IFF, Zagreb Dox, Cairo IFF și multe altele.


Mina Mileva a absolvit Regie de film de animație la Sofia Film Academy și la „La Cambre” Bruxelles. A intrat în industria britanică de animație în 1996, lucrând ca regizor și producător de animații.
Vesela Kazakova e o actriță cu un palmares bogat, care a produs piese de teatru și filme de scurt metraj.
În anul 2008 cele două au pus bazele companiei Activist 38.