Eye to I

Expoziție: Eye to I | 12 iulie - 6 septembrie 2018 | Mobius Gallery

“Eye to I” este o invitație formulată către toți cei care lecturează expoziția, de a lăsa deoparte orice prejudecată, de a ignora orice tentativă de interpretare și de a se întâlni, pur și simplu, nemijlocit, cu opera de artă. Nu există altă poveste în afara celei ce se conturează între tine și obiectul privirii tale.

Opt lucrări de artă, opt artiști, opt expoziții diferite se desfășoară vara aceasta sub ochii voștri, fiecare dintre ele deschizându-se către o întâlnire intimă cu privitorul său.

“Niciunul dintre noi nu-și mai poate recăpăta vreodată acea inocență de dinaintea oricărei teorii, când arta nu cunoștea nevoia de a se justifica pe sine însăși, când nimeni nu întreba o operă de artă ce spune, pentru că se știa (sau se credea că se știe) ce face ea. De acum și până la sfârșitul conștiinței, nu ne putem elibera de sarcina de a apăra arta. Mai putem contesta doar unul sau altul dintre mijloacele de apărare. Și de fapt avem obligația să respingem orice mijloc de a apăra și justifica arta care devine mult prea obtuz sau oneros sau lipsit de sensibilitate față de necesitățile și practica epocii contemporane.” (Susan Sontag, “Împotriva interpretării”, publicată în limba română la editura Vellant, în traducerea lui Mircea Ivănescu, 2016)