Portretul colecționarului - 40 de ani de la deschiderea Muzeului Colecțiilor de Artă

Portretul colecționarului - 40 de ani de la deschiderea Muzeului Colecțiilor de Artă

Curator: Liliana Chiriac, şef secţie MCA
22 septembrie 2018 - 31 ianuarie 2019
Muzeul Colecţiilor de Artă, Calea Victoriei 111.
Program: sâmbătă – miercuri, orele 10.00 – 18.00. Casa de bilete se închide la ora 17.00. Joi și vineri muzeul este închis.
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Expoziția marchează patru decenii de existență a Muzeului Colecțiilor de Artă și creșterea patrimoniului acestuia de la 13 colecții câte număra în momentul deschiderii, la 47 în anul 2018, șaisprezece dintre acestea fiind donate în perioada post-decembristă.

Lucrări favorite ale colecționarilor, portretele acestora și ale unor membri ai familiei, obiecte de artă decorativă, fotografii și documente evocă personalitatea și preocupările lor, schițând un univers cotidian devenit astăzi pagină de istorie. Urmărind un parcurs cronologic, expoziția reliefează povești de viață emoționante cum ar fi cea a colecţiei avocatului Hurmuz Aznavorian; formată în perioada interbelică, aceasta a fost donată în anul 2000 de Rodica Aznavorian Sfinţescu, fiica sa, pentru a împlini dorinţa tatălui dispărut în 1954 în lagărul de muncă forțată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Deși colecțiile reunesc lucrări aparținând unor stiluri, epoci istorice sau zone geografice diferite, ele dezvăluie interesul colecționarilor pentru arta românească, fie ea cultă, religioasă sau populară, modernă sau contemporană lor. Selecția sugerează contribuția colecţionarilor la păstrarea valorilor artei românești prin susținerea unor artiști supuși constrângerilor materiale sau ideologice.

Donațiile, făcute pe parcursul secolului XX și până în zilele noastre, sunt rodul unei generozități cultivate care vede în împărtășirea bucuriei de a contempla cea mai bună răsplată a eforturilor depuse de artiști și colecționari deopotrivă.