Exp_06: Sâmburele de răutate

EXP_06: SÂMBURELE DE RĂUTATE | MIHAELA PARASCHIVU, VERONICA NEACȘU | Cafeneaua MNAC, aflată la etajul 4 al muzeului | Perioada de vizitare: 28.09–23.10.2018, între orele de vizitare ale muzeului.

„În timp ce mă străduiam să-mi scot bârna din ochi, am observat că la capătul ei se afla o alta, care, deși nu-mi aparținea, mă oprea din avântul pe care mi-l luasem. «Sâmburele de răutate» a apărut ca o observație, ca o reacție la malformația altuia. Este ușor să arăți cu degetul, să observi, să judeci și, cel mai probabil, să nu ajungi nicăieri. Prin urmare, am acceptat răutatea și uneori am îmbrățișat-o, însă neînțelegând foarte bine de ce. Este o nevoie? Este o reacție? Este o obișnuință?” (Mihaela Praschivu)

Lucrările artistei Mihaela Praschivu din expoziție fac parte din această căutare, dintr-o nevoie de a de a explica, de a înțelege care este rolul răului, dacă exista așa ceva, în descoperirea personală.

„Sâmburele ia diferite forme, individuale, unice. Dacă ne-am putea detașa de continutul lui malefic, l-am vedea ca pe o curiozitate. Ca orice catastrofă, răul are o doză hipnotică de fascinație, așa cum oamenii privesc cu mare curiozitate un dezastru, răul altora pare o hipnoză și o forță din care, poate, instinctul îți spune să privești, să observi și să înveți. Numele simbolic de «sâmbure de răutate» poate părea pretențios, dar aceasta este poate cea mai comună dintre semințe: pornește dual, dinspre noi în exterior, și spre noi din exterior, ca un schimb invizibil care ne creează contextul vieții. Suntem liberi să lasăm sâmburele să se usuce, sau să îl udăm până crește ca vrejul de fasole al lui Jack, să îi dăm ce formă vrem. Un lucru este sigur: el există în formă hibernală tot timpul, poate deveni viu la cea mai mică accesare. În funcție de cât de mare l-am lăsat să crească, mi-l imaginez uneori ca o hartă vie, personală, în continuă mișcare. Mă întreb dacă nu cumva, sâmburele de răutate al omului nu este chiar capul lui.” (Veronica Neacșu)

Artista Veronica Neacșu a ales o serie de lucrări, personaje obiect în tehnică colaj, prezente prin volum, cereprezintă relația sa cu răul, care are dublu sens, un fel de „time lapse” al întâlnirii artistei cu „sâmburele de răutate”.

Vizitarea expoziției este inclusă în prețul biletului de acces în muzeu (16 lei).