Apel deschis: My Anti-Monument | atelier de creație

Lansăm un apel deschis pentru înscrieri la un atelier de creație și investigare a artei contemporane de for public cu tema 'My Anti-Monument', condus de artistul vizual Cristian Rusu (Cluj) și arhitectul Zsolt Szeibert (Cluj/Hamburg). 
Scopul acestui atelier este familiarizarea tinerilor cu conceptul monumentelor alternative sau cu conceptul de contra/anti-monument, precum şi înțelegerea şi aprofundarea abordărilor legate de artă de for public / artă în spațiul public. De asemenea, atelierul are rolul de a încuraja imaginarea şi proiectarea unui monument alternativ într-un spațiu considerat critic, din Cluj sau din România. Atelierul se va finaliza cu o prezentare a proiectelor în spațiul CoPilot de la Fabrica de Pensule, începând cu 14 noiembrie 2018.

Problema ridicării unui monument în spațiul public din România contemporană este un subiect foarte controversat din două motive. Primul motiv este patrimoniul moștenit de monumente, extrem de diferit, care amestecă comemorări patriotice (în bronz, piatră, lemn, din epoci diferite, toate încărcate cu ideologie, din secolul 19 până azi) și legătura lor cu actualul statut al spațiului public. Al doilea motiv este estetica lor și aceasta, la rândul ei conotată puternic ideologic, deoarece monumentele respective rămân veșnic “încremenite” într-o plastică deja depăşită. Și un factor determinant pentru acest aspect este gustul comanditarului (în cazul nostru administrația) care este, la rândul său, unul depășit, deloc racordat la o estetică și la un concept extrem-contemporan.

Atelierul propus se doreşte mai degrabă să fie un spațiu creativ de dezbatere a statutului monumentului contemporan în spațiul public, decât găsirea unor soluții practice imediate la criza spațiului public din România contemporană. Ne dorim dezbatere, nu neapărat soluție, chiar dacă proiectele elaborate împreună vor fi prezentate ulterior ca soluții punctuale pentru spațiile alese.Atelierul se desfășoară în perioada 5 – 11 noiembrie 2018 în sala RAP (Fabrica de Pensule, parter). 
Numărul maxim de participanți: 12
Participarea la atelier este gratuită. 

Înscrierea la atelier necesită o scurtă prezentare a proiectului propus în locul ales (prin text, simulări vizuale, tot ceea ce crezi că ar fi relevant pentru ideea propusă), cu accent pe argumentația conceptului anti-monumentului, dar şi pe necesitatea criticii aduse atât obiectului în discuție, cât şi a spațiului ales.

Trimite prezentarea împreună cu datele tale de contact la info@fabricadepensule.ro până pe 31 octombrie 2018, ora 20:00, cu subiectul „My Anti-Monument”.

Prezentările primite vor fi jurizate de către organizatorii atelierului. Participanții selectați vor fi anunțați pe 2 noiembrie.