Geta Brătescu: Jurilofca

Galeria Ivan vă invită în perioada 24 octombrie - 08 decembrie 2018 la expoziția personală „Jurilofca” a artistei Geta Brătescu.

Expoziția poate fi vizitată până pe 08 decembrie 2018, miercuri-sâmbătă între orele 12-18, iar în restul săptămânii pe bază de programare.

„Jurilofca” este o serie de grafică - schițe și desene în cărbune și grafit, xilogravuri - realizată de Geta Brătescu în timpul și în urma unei excursii de studiu în satul eponim din Delta Dunării în 1959. Jurilofca (comuna Jurilovca, în prezent) este un sat pescăresc din județul Tulcea întemeiat de lipoveni, în care Geta Brătescu a petrecut aproape o lună documentând viața și munca comunității respective. Aceste incursiuni în diverse medii sociale se înscriau printre activitățile membrilor Uniunii Artiștilor Plastici în spiritul condiționărilor ideologice ale vremii. Geta Brătescu a intrat în Uniune în 1957 în cadrul Secției de Grafică, deși nu-i fusese permis să-și încheie studiile artistice în 1949 din cauza originilor sale burgheze. Artista și-a asumat întotdeauna variile excursii de studiu organizate de Uniune - în URSS, în Delta Dunării, în Uzinele Grivița Roșie din București - drept veritabile cercetări de teren și ocazii de a-și extinde experiența, cunoașterea și orizontul vizual, de a realiza schițe și compoziții ce vor genera ulterior alte motive și serii tematice în practica sa artistică (precum se întâmplă în cazangeria Uzinelor Grivița, din care se va contura în timp motivul cercului, creuzet alchimic de materiale și forme, dezvoltat în lucrări esențiale ale artistei).

Expoziția de față cuprinde schițe realizate de Geta Brătescu în timpul șederii ei în Deltă, alături de o parte dintre desenele și gravurile finale care au fost expuse în noiembrie 1960 într-o expoziție personală de grafică la Galeria Galateea - prima sa expoziție personală după exmatricularea din 1949 și revenirea în câmpul artistic profesionist. În ele se pot decela deopotrivă privirea atentă, curiozitatea antropologică, îndemânarea și pasiunea de a desena ale artistei, care captează și înregistrează instantanee ale unei lumi noi și totodată atemporale: Dunărea, portul, bărcile, portrete de pescari, femei surprinse în diverse munci fizice de manevrare și stivuire a stufului, etc.

Geta Brătescu (n. 1926, Ploiești - d. 2018, București) a fost o personalitate centrală a artei contemporane românești începând cu anii ‘60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista „Secolul 20”, în prezent „Secolul 21”.

Geta Brătescu a participat în cele mai importante expoziții internaționale de artă contemporană, precum Documenta 14, Atena și Kassel (2017), La Biennale di Venezia (2013); La Triennale, Paris, Palais de Tokyo (2012); a 12-a ediție a Bienalei de la Istanbul (2011), etc. În 2017 Geta Brătescu a reprezentat România în cadrul Bienalei de la Veneția cu proiectul „Apariții” - prima expoziție personală a unei artiste femei în Pavilionul României.