Barbara Navi. A room elsewhere, or the narrow escape

BAZIS Project Space
CENTRUL DE INTERES, str. Fabricii de Chibrituri, nr. 9, etaj 1, Cluj-Napoca
www.bazis.ro

BARBARA NAVI
O cameră departe, sau era cât pe ce

Detalii eveniment:
Vernisaj: 31 octombrie 2018, 19.00 - 22.00

În pictura Barbarei e vorba de fugă, de evadare, de ieșire din cadru.
O scăpare din spațiul real, o eclipsare a timpului linear, o chemare spre departe, unde ceva insolit se prepară. 
Când pictează, parcă clipește din ochi, se distanțează de realitate, ca și când și-ar recita ei însăși, am scăpat cu bine. 
Pictează printre umbre. 
Pictează spațiul și timpul unei senzații emoționale neclare, ingrijorătoare chiar, a fost cât pe ce să se întâmple ceva ciudat. 
Arată o realitate zdrențuită, furată de fantasme.
O realitate de frontieră care se deschide spre vis. Imaginea se încrețește și se clatină între culori obscure și culori deslușite. 
Aruncat într-un peisaj, capul unei sculpturi antice năvălește peste o încăpere distrugând pereții. Tabloul spintecat invadează tabloul isprăvit. (Deux ex machina, ulei pe pânzã) Acest exemplu de 'mise en abîme' amintește ceva din compoziția tabloului Dejunul pe iarbă al lui Édouard Manet. Pe o altă pânză, un dormitor plutește într-un peisaj inspirat de colinele din jurul Clujului. 
O cameră departe este de asemenea subiectivitatea artistei traversată de dorința de a descoperi, de a călători și de a se cunoaște pe sine. Sufletul călătorului călătorește întodeauna după persoana fizică a acestuia, spun indienii din America, precum peisajul sufletului se clatină în lumina onirică a visului.

Text de Ileana Cornea (Artension)