Hikikomori | Pavilion 32

Hikikomori provine din limba japoneză și desemnează o persoană care a decis să se izoleze de lumea exterioară pentru o perioadă nedeterminată. În piesă ne aflăm în mintea lui H - sunt opt ani de când s-a închis în camera sa și refuză să iasă în lumea la care se conectează exclusiv prin chat.

Toamna aceasta, evenimentele Goethe-Institut București se concentrează pe tematica jocurilor video, a digitalului și a interdisciplinarului. Anul acesta, pe siteul institutului am lansat o nouă rubrică dedicată traducerilor în română a pieselor de teatru german contemporan (mai multe informații: AICI)

Din aceste direcții s-a născut decizia de a invita instalația teatrală Hikikomori, după un text de Holger Schober, în traducerea lui Ciprian Marinescu, pentru patru zile din luna noiembrie în noul spațiu cultural al institutului, Pavilion 32.

Artistul Vlaicu Golcea, inițiatorul proiectului, descrie Hikikomori cu propriile cuvinte: „Un recital actoricesc puternic și emoționant susținut de Nicoleta Lefter, una dintre cele mai valide prezențe performative ale ultimilor ani, din punctul meu de vedere. Raluca Aprodu și Emil Măndănac o asistă cu prezența lor digitalizată. Un nucleu creativ ce-i cuprinde pe Cristina Milea și pe Mihai Păcurar, alături de o echipă formată din artiști autentici pe care îi puteți descoperi în caseta informativă sau pe situl nostru web. Un spectacol independent. O instalație teatrală un pic altfel, ce poate sta la fel de bine într-un muzeu de artă contemporană, într-un teatru sau în subsolul blocului. Sau într-o cameră. Din care nu mai ieși, pentru că internetul iți oferă “șansa” unei familii mai mari. Care este la fel de mică, se pare…Video & audio games (la propriu și la figurat), chat, flirt, rețele de “socializare”, recluziune și o cerere infinită de afecțiune ce nu poate fi stăvilită decât cu prețul iubirii de sine. O chestionare a familiei, o discuție latentă despre responsabilitate și victimizare parentală, fragilitate, imaginar, eros și presiuni ale culturii cyber-pop.” - Vlaicu Golcea, București, 2018

Hikikomori - un text de Holger Schober, în traducerea lui Ciprian Marinescu

Echipa:
Nicoleta Lefter - performer (live)
Raluca Aprodu - performer (audio)
Emil Măndănac - performer (audio), foto
Cristina Milea - obiect-instalație și costume
Mihai Păcurar - video
Vlaicu Golcea - concept și sound-design
Gabriella Spiridon - asistent instalație
Ioana Bodale - documentare video & trailer
Florin Ghenade și Bogdan Gîrbovan - foto

Program
5, 6, 8, 9 noiembrie
Pavilion 32, Calea Dorobanți 32
Ore de vizitare instalație teatrală: 18:00 – 20:00
Performance live Nicoleta Lefter: 20:00 – 21:00

Intrarea este liberă iar performance-ul are loc în limba română. Pentru a rezerva locuri vă rugăm să scrieți un e-mail la adresa: tamina.bojoanca@goethe.de
Recomandare de vârstă: +16