URA De DUPĂ UȘĂ și Underwaves

URA DE DUPĂ UȘĂ (UDDU) vine din Zărnești (Brașov) și este unul dintre primii exponenți ai curentului hardcore/metal/punk/crossover din România. înființați oficial pe 13 februarie 1993, au scos primul demo, De Trei Ori Ură!, în același an. După mai multe premii la festivaluri naționale, a apărut primul album, De Ce Atâta Ură? (1995). Continuă parcursul concertistic, iar în 1998 ar fi trebuit să apăra cel de-al doilea album, Respinși De Societate. Difuzat la radio și la TV, acest album a rămas nepublicat până astăzi, deși este disponibil pe YouTube.

Urmează schimbări de componență și în general, o lungă perioadă extrem de tulbure și solicitantă personal în viața trupei, dar din care vor UDDU va renaște mai sudată și mai hotărâtă că oricând. în aprilie 2016 apar cu un nou material discografic, Cicatrice, un album declarație ce nu bate la uși, ci le sparge de-a dreptul.
Începuturile UDDU se leagă de festivalul Bravos din Brașov (1992), care a văzut prima lor apariție live, într-o formulă de patru – Ionel Dan (chitară/bas), Costache Ioan (tobe/voce), Adrian Radu (bas/voce), Petru Gavrilă (chitară). în scurt timp, Petru a părăsit formația, iar trioul rămas a devenit Ura De După Ușă, data oficială de naștere fiind 13 februarie 1993.

După participarea la Rock Fest Făgăraș (soldată cu premiul 1) apare și primul demo, De Trei Ori Ură!, urmat de o bogată activitate concertistica în toată țara, soldată inclusiv cu Marele Premiu la Top T din Buzău, într-o ediție la care au participat peste 60 de formații. Ca o anecdotă, în 1993 au avut și prima apariție în București, într-un concert organizat de fundația Corrupted Morals, concert ce a marcat debutul live pentru ZOB și șuie Paparude.

Au urmat, inevitabil, și primele înregistrări. Au intrat în studioul Taurus și alături de Sandu Deac, Ovidiu Buhatel și Kuki au produs nouă piese, una dintre ele (Omule De La TV) apărând pe un 7” Split-EP cu ZOB, și în totalitate pe primul album, De Ce Atâta Ură? (VIVO, 1995).

Lansarea albumului a fost urmată de turnee de promovare în întreagă țara alături de trupe precum Tectonic, ZOB, suie Paparude, Altar, Prosectură , Apocalips, Epilepsy, Capela, The Order…
În 1998 intră din nou în studio, alături de aceiași Sandu Deac și Ovidiu Buhatel. Rezultatul a fost Respinși De Societate, un album controversat la momentul respectiv, rămas nepublicat până astăzi, deși a fost difuzat la radio și tv, și este disponibil pe YouTube.

Urmează o perioadă agitată și tulbure, marcată de tensiuni în trupă și tot mai puține apariții, perioadă ce i-a adus practic pe UDDU în pragul desființării.

Din 2005, în jurul lui Costi, singurul membru fondator rămas, începe reconstrucția UDDU, împreună cu noi-veniții Iosif Cozma (chitară) și Lucian Păcuraru (bas/voce). Nu fără probleme de ordin personal ce au dus la o pauză de activitate.

Decembrie 2011 a marcat revenirea la activitate cu toate motoarele turate. Pe lângă concerte, în 2012 a început și lucrul la un nou album, Cicatrice, publicat în aprilie 2016.

Materialul albumului a fost rodat live, astfel încât la momentul apariției era deja bine-cunoscut fanilor ce l-au primit cu entuziasm, că și cele două video clipuri extrase de pe album, You Saved My Life și mai ales Ura De După Ușă 2 (ft Arssura).

Vin pe 20 decembrie 2018 de la ora 20:00 la Rockstadt

Discografie:

1993 De Trei Ori Ură! (demo)
1995 ZOB/UDDU (7” Split EP, Unicorn)
De Ce Atâta Ură? (VIVO, MC/CD)
1998 Respinși De Societate (nepublicat)
2004 UDDU (demo)
2016 Cicatrice (album independent)