„Patima fără sfârșit” de Horia Lovinescu

Director al Teatrului Nottara peste două decenii, din 1960 și până la moartea lui, în 1983, dramaturgul Horia Lovinescu va fi comemorat de echipa Teatrului Nottara, printr-un eveniment special, în data de 9 februarie, de la ora 19.00, în CaféNott.

La 42 de ani de când Patima fără sfârșit, subintitulatǎ Sângele, a avut premiera absolută, în luna februarie a anului 1977, cu Alexandru Repan în extraordinarul rol al Hoinarului, piesa va fi prezentată acum în fața publicului, într-o nouă lectură.

Textul este o dramă istorică, împletită cu o dramă de familie, ce se încadrează în contextul evenimentelor dedicate Centenarului, urmărind povestea a patru generații succesive de eroi, cu numele Andrei Dumșa, a căror existență se leagă de lupta pentru întregirea României. Povestea surprinde însă un moment din existența familiei baronului Mailat, român de origine, dar care face parte din marea aristocrație maghiară, și se desfășoară la anul 1877.

Iubiri secrete, drame născute din pasiune neînfrânată, o familie în care căsătoriile sunt aranjate și tainele vechi sunt bine păstrate, toate se împletesc într-o istorie seducătoare, ce s-ar putea rezuma simplu: un tânăr de familie nobilă, ultimul descendent al familiei Mailat, pe nume Andrei, născut dintr-o relație obscură și înfiat de bunicul lui, marele baron, se opune căsătoriei sortite lui încă din copilărie, cu tânăra Irene, a cărei zestre o recomandă întru totul. Dragostea pe care i-o poartă însă unei alte fete, Mara, servitoare în casa baronului, va răsturna tabuuri și va schimba destinul tuturor, până la ultimul descendent al familiei, care va muri pe front, în anul 1944, cu el stingându-se pentru totdeauna acest nume.

Horia Lovinescu nu se trădează pe sine în acest text, construind personaje în care-și dovedește tradiția de dramaturg-psiholog, fin analist al sentimentelor, un creator de caractere interesante și complicate, fermecătoare și pline de profunzimi.

DISTRIBUȚIE :

Cristina Juncu
Anda Caropol
Raluca Gheorghiu
Razvan Banica
Alexandru Mike Gheorghiu
Cristian Nicolaie
Filip Ristovski
Alexandru Repan

Muzica la pian: Alexandru Virgil Răileanu

Regia artistică: Alexandru Repan