An tan tina @ One World Romania 2019

Spectacolul este găzduit de POINT, ca parte a festivalului One World Romania - Ediția a 12-a

adaptare liberă după cartea „Fals tratat de manipulare” scrisă de Anei Blandiana / performance de și cu Nicoleta Lefter / Ana Draghici - artist vizual / Alexandros Raptis - sound design/ Denisse Conn Tubacu - montaj video

Nicoleta Lefter: „Pornind de la cartea Anei Blandiana, <>, performance-ul meu este o încercare de a mă raporta la vremurile ciudate politic pe care le trăim în momentul ăsta în România.

Îmi e frică de ceea ce a însemnat cenzura în perioada comunistă. Mă dezgustă lingușirea ca metodă pentru a obține foloase personale.

Nu înțeleg mentalitatea sau crezul sistemului comunist de a umili inteligența umană înlocuind-o cu ură, cu prostie și cu slugărnicie. Ce s-a întâmplat în decembrie 1989 a însemnat pentru mine un act de curaj și nu o manipulare a unor tineri de către sistemul comunist. La fel, de fiecare dată când am fost în Piața Victoriei în ultimii doi ani, când mă apropiam de grupurile de oameni care scandau „Noi de aicea nu plecăm!”, am avut sentimentul că acesta este grupul căruia îi aparțin.

Nu vreau să îmbătrânesc gândindu-mă că „au furat și ei, dar ne-au dat și nouă”. Noi nu suntem un popor laș, nu vreau să cred asta! Nu o să stau peste câțiva ani împreună cu fiica mea să ascultăm pe furiș Europa Liberă tremurând de frică. Cât din ceea ce trăim este rezultat voinței noastre și cât e manipulare?"

Performance-ul „An tan tina” este o paralelă între tipul de manipulare folosit de comuniști si tipul de manipulare folosit astăzi - „Cu televizorul ați mințit/tâmpit poporul!”