Gnomonica

Gnomonica | Artist: Raphaël Zarka | 19.04.2019 - 18.08.2019 | Expoziția este organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și poate fi vizitată la etajul IV al muzeului.

Dedicată unuia dintre cei mai consistenți și versatili artiști contemporani din noua generație de creatori confirmați ai Franței, expoziția Gnomonica propune prima ilustrare a practicii lui Raphaël Zarka în România, prezentând un ambițios corp de lucrări recente și noi producții ce explorează declinările limbajului sculptural prin intermediul desenului și al spațiului tridimensional.  
 
Intrând în rezonanță cu tabloul mural dezvoltat în prealabil de pictorul britanic Christian Hidaka pentru proiectul personal Unhooked a Star, opera lui Zarka se deschide către un nou câmp de potențialități și mitologii personale. Sub forma unui cabinet de studiu post-renascentist, Gnomonica aduce laolaltă o colecție de exerciții axonometrice și obiecte cu valențe totemice într-un fin sistem de corespondențe ce anexează reprezentarea artistică la investigații matematice, la tehnici de raționalizare geometrică și modele astronomice incipiente, reunite ca instrumente de măsurare a timpului și de cuprindere a lumii.

Curator: Ioana Mandeal
Asistent de proiect: Ronan Le Creurer
În colaborare cu: Galerie Michel Rein, Paris/Brussels