Ana Adam - Haptic Ecstasy

atelier 35 are plăcerea de a vă invita marți, 11 iunie, incepând cu orele 19:00, la ultimul eveniment din cadrul seriei Shoptalk. On Art, Culture and Society, unde va avea loc vernisajul expoziției-proiect a artistei Ana Adam.

Vizitare: 11-28 iunie 2019

Intitulată ”Extaz Haptic”, aceasta este o explorare sensibilă a relației dintre atingerea tandră și emoția extatică, prin intermediul materialității mediului și prin calitățile estetice a tehnicilor folosite. În desenele ei liniare în cerneluri și colajele de hărtii cusute, Ana concepe o sinteză armonioasă între iconografia creștină și limbajul vizual al unui basm de dragoste. Ca și cum ar încerca să farmece mintea în a ”vedea” inlăuntrul răspunsurilor emoționale pe care le provoacă dezmierdarea, intimitatea fizică este prezentată în variate forme de plăcere tactilă.

Ritmul liniilor ei unduitoare, valorile gesturilor brute și texturile hârtiilor alese introduce spectatorul într-un spațiu de reflecție asupra unor senzații fizice și sentimente semnificante. Înțeles ca o experiență transformativă în raport cu propriile emoții și cu lumea înconjurătoare, subiectul atingerii intime este reprezentat în dimensiunea lui simbolică într-un limbaj artistic vibrant.

De la iubirea de sine și împlinirea sexuală, la sentimente precum încrederea, minunarea, euphoria și extazul, Extaz Haptic este o alegorie erotică despre trezirea la realitatea emoțională și mentală în fața unității heterogenice a lumii materiale.

Evenimentul este realizat ]n parteneriat cu Galeria Jecza, Timisoara.

Ana Adam (b. 1964) este o artistă grafică a cărei artă continuă tradiția suprarealistă și interesul acesteia pentru gândirea analogică cu intenția de a reintegra imaginația ca forță activă asupra impresiilor simțurilor. Ea lucrează predominant în mediul desenului, pe care îl abordează ca pe o unealtă emancipatoare, „o alchimie de zi cu zi” capabilă de a imortaliza inefabilul. Experimentele ei tactile în colaje de hârtie cusute pot fi înțelese ca o cale foarte concretă de a împlini dorințele aprinse de imaginația atingerii. La baza procesului artistic al Anei Adam se regăsește convingerea că, față de ordinea actuală în care relația utilitară construiește percepția asupra lumii înconjurătoare, povestirea, basmul și poezia suprarealistă – referințe istorice sau creație proprie – oferă o viziune alternativă, plină de înțelepciune.