Roma Armee

Pe 26 iunie 2019, Institutul European Rom pentru Arte și Cultură (IERAC) aduce pe scena Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale din București spectacolul Roma Armee, produs de celebrul Teatru Maxim Gorki din Berlin, spectacol distins  cu Premiul Europa pentru Teatru (2017) și care se bucură de unanime aprecieri critice.

Regizat de către Yael Ronen, considerată drept una din cele mai incitante personalități ale teatrului contemporan, bazat pe o idee originală a autoarelor Sandra și Simonida Selimovic, Roma Armee este o poveste puternică în care umorul negru, îmbinat cu experiențele personale, contaminările istorice și incidentele contemporane schițează o viziune despre un cămin european sigur - Gypsyland Europa.

Într-un moment în care neofascismul amenință Europa, un grup de actori inițiază o armată de romi în scopul autoapărării. Actorii sunt romnea, roma și romi “travellers” din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia și Suedia. O parte din aceștia sunt “gadjii” de origine israeliană-germană-turcă din Berlin - ceea ce înseamnă că armata romă este supra-națională, diversă, feministă, queer. Expunând nedreptățile din trecut îndurate de romii din întreaga Europă, armata romilor pornește procesul de auto-reflecție și auto-emancipare începând o revoluție pentru un viitor pașnic, incluziv și respectuos pentru toți europenii. Cu design-ul de scenă și costumele realizate de faimoșii artiști romi Delaine și Damian Le Bas, "Roma Armee" reprezintă un exemplu inspirațional al unei producții moderne, contemporane a romilor, de cea mai înaltă calitate artistică.

o idee de Sandra Selimović și Simonida Selimović / Regie: Yael Ronen / Dramaturg: Irina Szodruch / Scenografie: Heike Schuppelius / Pictura: Damian Le Bas, Delaine Le Bas / Costume: Maria Abreu, Delaine Le Bas / Video: Hanna Slak, Luka Umek / Animație: Hanna Slak, Luka Umek / Light design: Hans Fründt

Distribuție:

Mehmet Ateșçi
Hamze Bytyci
Mihaela Drăgan
Riah May Knight
Lindy Larsson
Orit Nahmias
Sandra Selimović
Simonida Selimović