Tarkovskiana: „Oglinda” la Grădina cu Filme

Duminică, 14 iulie, ora 21:00, la Grădina cu Filme (Piața Alexandru Lahovari nr. 7) din cadrul Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, te invităm la filmul „Oglinda” (1974) în regia lui Andrei Tarkovski (regizor rus de film, teatru și operă, n. 4 aprilie 1932 – d. 29 decembrie 1986).

Detalii eveniment: AICI

„Există o tradiție foarte puternică în literatura rusă, centrată tocmai pe amintiri din copilărie și din adolescență, pe această tentativă de a regla conturile cu propriul trecut, un fel de căință... Acest film a provocat multe discuții printre spectatorii ruși. Într-o zi, în timpul unei dezbateri de după o proiecție, discuția s-a prelungit la nesfârșit. După miezul nopții, o femeie de serviciu a venit să curețe camera de proiecții, vrând să ne dea afară! Văzuse filmul mai devreme și nu înțelegea de ce ne tot confruntăm de atâta vreme în legătură cu «Oglinda»! Aceasta ne-a spus: «Totul e destul de simplu, cineva s-a îmbolnăvit și se teme de moarte... Și-a amintit dintr-odată toată durerea pe care le-a provocat-o altora și, a vrut să se răscumpere și să ceară iertare!» Această femeie simplă înțelesese totul, sesizase căința din film.

Rușii trăiesc constant cu prezentul asupra lor. Literatura e constituită aproape numai din asta, iar oamenii simpli o înțeleg foarte bine. Filmul meu este totuși puțin în acest sens, având în vedere istoria rușilor, istoria regretelor lor. În timp ce criticii prezenți în sala de proiecții nu înțeleseseră absolut nimic din film – lucrurile cu cât avansau, cu atât nu erau înțelese – femeia aceasta, care nu terminase școala primară, ne spunea adevărul, adevărul inerent din repertoriul poporului rus!” – Andrei Tarkovski

-Intrarea este liberă-
Rezervă locul tău AICI

 

Cumpără bilete