Muzici de Cincșor: din arhiva muzicală a sașilor cincșoreni

Vineri, 9 august 2019, ora 18.00, vă dăm întâlnire la biserica fortificată din Cincșor, la un concert inedit cu lucrări din arhiva muzicală istorică a sașilor cincșoreni. Intrarea este liberă. Donațiile sunt încurajate. Toate fondurile strânse merg către restaurarea turnului de nord al fortificației.

Va fi o seară dedicată muzicii care răsuna odinioară în Cincșor la toate ceremoniile, sărbătorile și serbările din viața comunității săsești. Această muzică este astăzi redescoperită ca urmare a cercetării arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor, în cadrul proiectului ”Muzici de Cincșor”, inițiat în 2018.

În program:
Ignaz Pleyel (1757-1831) -Trio de coarde în Fa major
Allegro con spirito, Rondeau moderato

Anonim (din Cincșor?) - Leise, leise, fromme Weise
duet pentru două mezzosoprane și orgă

Christian Heinrich Rinck (1770-1846) - Trei piese de orgă

Gustav Fleischer (1865-1927) - Ach, wundergroßer Siegesheld
- Verlass mich nicht
- Hör unser Flehen, Geist des Herrn
Trei duete pentru mezzosoprane și orgă

Paul Richter (1875-1950) - Cvintet cu pian op. 110 în re minor
Andante, Allegro

Muzica va fi interpretată de ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Márta Lövenberger (mezzosoprană), Iuliana Cotîrlea (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (pian și orgă).

Omagiem, prin muzică, istoria unei comunități aproape dispărute și ne propunem să o apropiem pe cea actuală de biserica fortificată.
”Muzici de Cincșor” continuă să promoveze patrimoniul cultural muzical al sașilor cincșoreni, în urma sistematizării și conservării arhivei muzicale istorice (sute de partituri manuscrise, manuscrise muzicale și volume de partituri tipărite, databile între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea) și a colecției de instrumente muzicale vechi.