Marcin Dudek. Ispita Arenei (performance + lansare de carte)

Marcin Dudek. Ispita Arenei | Ce: performance | Când: duminică, 8 septembrie 2019, 19:00 | MNAC, strada Izvor 2-4, Aripa E4, București
Fostul Stadion al Republicii.

Intrarea este liberă.

„Ispita arenei” este un spectacol care caută să evidențieze faptul că (sub)cultura fotbalului este mult mai mult decât o simplă adunare de suporteri care iau parte la un eveniment sportiv. Ea reprezintă, în ansamblu, o micro-reflexie a societății. Stadionul reflectă societatea nu numai ca unitate, ci și prin contraste și tensiuni. Acesta poate lua diferite forme, de la „agoră” democratică, la un spațiu al „expresiei cetățenești” într-un spațiu abandonat pentru a oferi publicului un spectacol al violenței ritualizate.

Artistul polonez Marcin Dudek își imaginează un performance folosind așa-numitul „vocabular al mulțimii” și anatomia de grup. Performance-ul are loc într-un mediu construit, pe terenul arhitectural-specific al fostului stadion al Republicii (primul stadion modern românesc, construit în 1926 și demolat în anii ’80 pentru a face loc Casei Poporului și, ulterior, Catedralei Mântuirii Neamului).

Dudek abordează emoția mulțimilor din interior, artistul aderând la mișcarea huliganilor din Polonia în anii ’90. Ca urmare, principalele puncte pe care le abordează prin activitatea lui se referă la individ vs. mulțime, identitate și conflict. Artistul accesează „vocabularul corpului”, punând sub observație „(i)raționalitatea indivizilor în cadrul mulțimii”. Aceste gesturi și acțiuni sunt motivate de un puternic sistem ierarhic din interiorul grupului, motivația de bază fiind aceea de a ajunge parte din elită. Uneori consecințele acestor tipuri de acțiuni sunt dramatice, iar ciocnirile violente dintre grupurile rivale produc victime.

În tandem, artistul și antropologul Dinu Guțu – „portarul” scenei ultras românești – a navigat psiho-geografia spațiului bucureștean în ultima lună, de la Obor la stadionul Dinamo, la cafeneaua Paninaro, la meciurile Rapid și CSA Steaua pentru a completa procesul de lucru. Dinu și Marcin împărtășesc un trecut de aderare la grupurile de susținători din Europa de Est, astfel încât dialogul lor s-a purtat atât pe subiecte comune cât și divergente, de la cultura fotbalului, la masculinitatea (toxică) și violența post-socialistă.

Marcin Dudek este primul dintr-o serie de artiști internaționali care se fac echipă cu antropologi români pentru a privi și interveni critic în dinamica Bucureștiului. Această linie de lucru este curatoriată de Ioana Păun ca parte a Programului de performance MNAC, în timp ce platforma sub care au loc aceste întâlniri relaxate se numește Critical Art Cell și este co-finanțată de AFCN.

Performeri: Irina Marinescu, Ana Pop, Alexandru Pribeagu
Antropolog asociat: Dinu Gutu
Curatoare: Ioana Paun
Producătoare: Biatrice Cozmolici
Producător asociat: Sorin Dobrin
Text și o generoasă introducere în lumea ultrașilor bucureșteni: Dinu Guțu

Marcin Dudek — „The Crowd Man” (ro. „Omul mulțimii”)
Ce: lansare de carte
Unde: pe treptele de la intrarea MNAC
Când: duminică, 8 septembrie 2019, 20:00 (după performance)

Cartea cuprinde o reproducere a 72 de compoziții unice din arhiva artiștilor, o colecție de referințe, fanzines, schițe ce acoperă o varietaate de teme precum violența, fotbalul, arhitectura spectacolului și controlul mulțimii. Aceste colaje constituie o imagine de ansamblu expresivă a procesului artistic în sine. Volumul conține, de asemenea, o documentație extensivă a expoziției autorului din 2019 de la Muzeul de Artă Contemporană din Wrocław, fiind lansat cu această ocazie.

„The Crowd Man” 2019
Ediție limitată la 500 de copii
Copertă groasă, 28 x 21cm
200 pagini
Publicat de Muzeul de Artă Contemporană Wrocław
Conținut în limbile engleză și poloneză
Texte de Marcin Dudek, Piotr Lisowski, Przemek Strożek
Design de Amélie Bouvier & Marcin Dudek
ISBN: 978-83-63350-41-3