Marianna Christofides. Days In Between

Expoziție Marianna Christofides. Days In Between | 31.10.2019 - 15.12.2019 | MNAC, etajul 4

Marianna Christofides (n.1980 în Nicosia, locuiește la Berlin) este una dintre cele mai renumite artiste contemporane din Cipru. În eseurile și instalațiile sale de film, Christofides abordează juxtapuneri ale narațiunilor geologice și socio-istorice, precum și problematica instrumentării conceptului de natură ca justificare pentru modalități de gândire deterministe care încearcă să oculteze caracterul contingent al lucrurilor și al realităților culturale. În prima ei expoziție personală în România, Christofides prezintă instalația multimedia Days In Between, o reconfigurare completă a filmului-eseu eponim produs inițial în 2015. Noua versiune prezentată la MNAC ia forma unei instalații multi-canal constând din proiecții pe 16 mm sincronizate precum și o lucrare audio, articulate într-o punere în scenă complexă. Instalația combină materialele filmate deja existente cu o completare recent filmată la București, în primăvara anului 2019, concentrată în jurul evenimentului cutremurului devastator din Vrancea, din anul 1977. 

Proiectul în sine a început ca o căutare a locurilor unde granițele rămân inevitabil vagi datorită circumstanțelor geografice și topografice. Aria de interes a artistei a fost înscrisă de relația dintre retorica metaforică, dar și politică, care caracterizează „natura socială” a regiunii balcanice ca zonă de fractură, falie seismică sau epicentru al unor cutremure (istorice) majore, precum și de aspectul seismologic, care nu coincide neapărat cu această evaluare. După vizite repetate în regiune, pierderea iremediabilă a unei mari părți din materialele filmate de-a lungul mai multor ani a obligat-o pe artistă să revină în aceste locuri, doar pentru a descoperi că acestea s-au schimbat deja într-o asemenea măsură, încât o recuperare nu mai era posibilă. În consecință, atenția s-a mutat către procese de pierdere și dispariție, spre caracterul efemer atât al imaginarului, cât și al materialului. Rezultatul expus dezvăluie o viziune neconvențională asupra complexului psiho-geografic din sud-estul Europei de-a lungul unor fragmente de percepție și gândire care depășesc imaginarul stereotipic al Occidentului despre trecutul și prezentul regiunii.

Expoziția poate fi vizitată la etajul 4 al muzeului.
Cu ocazia acesteia, vineri, 1 noiembrie, începând cu ora 19:00, artista va susține o dezbatere la Goethe-Institut București. Aceasta va avea loc în limba engleză. Intrarea este gratuită. Mai multe detalii aici.

Artist: Marianna Christofides

Curator: Andrei Siclodi

Coordonatori MNAC: Sandra Demetrescu, Alexandru Oberländer-Târnoveanu

În colaborare cu: Künstlerhaus Büchsenhausen, Innsbruck/Austria