50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București

Muzeul Național de Artă al României sărbătorește alături de Universitatea Națională de Arte București jumătate de secol de la înființarea primei secții de învățământ superior de design din România.

Deschisă publicului din 24 octombrie 2019, expoziția 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) scoate la lumină pentru prima dată o istorie tânără și ambițioasă a învățământului superior de design de la Universitatea Națională de Arte București din perioada 1969-2019. Expoziția este modelată ca un jurnal de proces educational și concentrează o prezentare stratificată a istoriei designului din România, referindu-se la pașii făcuți în anii ’60 – prin întemeierea secției de forme industriale, la schimbările accelerate după 1989 și finalizându-se cu istoria sa foarte recentă.
În anul 1969 este înființată la București prima Secţie de Design – denumită atunci de către oficialități Forme Industriale – în cadrul Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, actual UNArte. Ulterior, în 1971, ia naștere Secţia de Forme Industriale la Institutul de Arte Plastice din Cluj, iar începând cu 1990, se întemeiază secții de design la universități de profil din Iași și Timișoara.

Discursul expozițional este structurat pe niveluri diferite de citire, invitând vizitatorul la o lectură în straturi (aria profesională, ipostaze personale, circumstanțe oficiale), facilitată de documente de arhivă, fotografii, schițe și teme de atelier, studii, proiecte de licență și de disertație etc.

50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) înseamnă dezvăluirea unui domeniu și a unei profesii care au contribuit la modelarea societății românești, dar și evocarea în imagini a istoriei școlii de design de la București și etalarea personalităților recunoscute internațional, care au studiat la Universitatea Națională de Arte București.

Coordonator proiect: Dinu Dumbrăvician
Curatoare: Mirela Duculescu, Cristina Sabău
Design expoziție: Radu Manelici și Roland Kunst

Sala Rondă și Holul Auditorium, intrarea Știrbei Vodă nr. 1-3
24 octombrie – 29 noiembrie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00
Bilet de acces: 10 lei (cu reducerile aferente)
Ultima intrare se face la ora 17.00.