IZANAGI - Japanese Film Festival #02

IZANAGI - Japanese Film Festival #02 | 22 - 24 noiembrie | ARCUB

PROGRAM:
22.11.2019, vineri, ora 19:
Paprika (2006, r. Satoshi Kon)

23.11.2019, sâmbătă, ora 19:
Ghost in the Shell (1995, r. Mamoru Oshii)
+ dezbatere

24.11.2019, duminică, ora 19:
Eve no Jikan (2010, r. Yasuhiro Yoshiura)

IZANAGI – Japanese Film Festival este un proiect ce dorește să promoveze cultura japoneză, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii, prin proiecții de filme animate japoneze, conferințe și dezbateri adresate atât unui public pasionat, cât și unui public dornic de cunoaștere. Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă.
Tema acestei ediții este conștiința și inteligența artificială.

„Paprika” ne arată că lumea viselor poate fi o incredibilă poartă spre subconștient, unde se regăsesc dorințele, aspirațiile și amintirile unei persoane. Un laborator de cercetare creează un dispozitiv care permite accesul în visele altei persoane, cu scopul de a trata problemele psihologice. Ajuns în mâinile greșite, dispozitivul aduce haosul în lumea viselor. Oamenii afectați își pierd rațiunea și granița dintre real și imaginar dispare.

„Ghost in the Shell” ne duce în viitor, într-un 2029 în care progresele tehnologice au ajuns la un nivel inimaginabil. Oamenii sunt conectați la rețea și folosesc componente cibernetice pentru a-și spori abilitățile. Motoko Kusanagi este un astfel de om. Întreaga ei conștiință a fost transferată într-un corp artificial, de titanium. Când un hacker perturbă echilibrul națiunilor și al rețelei, Kusanagi începe să-și chestioneze identitatea și existența.

„Eve no Jikan” prezintă o societate în care sarcinile cotidiene sunt preluate de androizi. Singura deosebire dintre oameni și androizi este un inel electronic, afișat deasupra capului androizilor. Toată lumea îi consideră mașinării fără suflet, însă, la cafeneaua Timpul Evei, nu există discriminări și nimeni nu poate ști cine este om și cine este android. În acest loc, androzii își pot arăta sentimentele.

Proiecția filmului „Ghost in the Shell” va fi urmată de o dezbatere cu profesor doctor în studii culturale Mirela MURGESCU, din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, și profesor doctor Leon ZĂGREAN, cercetător în neuroștiințe și șeful catedrei de fiziologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Filmele au subtitrare exclusiv în limba română. Dezbaterea este în limba română. Filmele nu sunt recomandate persoanelor sub 12 ani.

Accesul în sală se face la ora 18:50. Evenimentele încep la ora 19:00. După începerea proiecției, nu se va mai permite accesul în sală.

Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări. Mai multe detalii AICI.