Turandot (regia: Mario de Carlo)

Opera Națională București prezintă premiera spectacolului „Turandot” de Giacomo Puccini.

Operă în 3 acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecția lui Carlo Gozzi „1001 de zile” (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.

Regia, decorul, costumele și luminile poartă semnătura lui Mario de Carlo, iar coregrafia îi aparține Corinei Dumitrescu. Maestru de cor - Daniel Jinga, maestru cor de copii - Smaranda Morgovan, asistent de regie - Alexandru Nagy. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Premiera mondială a avut loc în data de 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. În timpul concertului inaugural, dirijorul a întrerupt discursul muzical în locul unde se oprise Puccini și a spus: „în acest moment, maestrul a pus jos pana”. După o tăcere deplină a sălii, de la balcon s-a auzit: ”Viva Puccini!”, urmat de ovațiile publicului. Giacomo Puccini și-a dorit să redea în „Turandot” tot ce au suferit, tot ce au iubit, au visat și au urât oamenii vremii lui.

Regie, decor, costume și lumini: Mario de Carlo
Maestru de cor: Daniel Jinga
Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan
Asistent de regie: Alexandru Nagy

Dirijor: Tiberiu Soare

Distribuția este disponibilă AICI.

Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București

Premiera: 13, 14, 16 februarie 2020