Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Începând cu 15 iunie 2020 pe gardul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu veți putea vizita expoziția tematică Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. De pe panouri puteți afla istoria Observatorului din 1908 până în 2020 și vedea imagini cu evenimentele astronomice observate de pe terasă și din cupola amiralului.

În acest moment te afli pe bulevardul Lascăr Catargiu, la numărul 21, în fața unei clădiri cunoscută drept „Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu”. Nici bulevardul, nici clădirea nu au avut dintotdeauna aceste denumiri. În trecutul apropiat, strada pe care te afli se numea „Ana Ipătescu”, iar în cel și mai îndepărtat, „bulevardul Colțea”. Pe acest bulevard, în 1910 s-a ridicat o clădire asemănătoare cu cele din jur, dar totuși diferită. Clădirea avea o cupolă metalică rotitoare, care adăpostea o lunetă, și era opera amiralului Vasile Urseanu. La fel cum bulevardul a trecut prin multe modificări și clădirea a avut o istorie tumultuoasă. A început ca observator astronomic privat, în care amiralul Urseanu arăta cunoscuților și pasionaților de astronomie Luna, planetele și stelele. După moartea amiralului, în 1926, clădirea a devenit pinacotecă, loc de repetiții pentru Fanfarei Primăriei, Observator Popular, Muzeu al Științelor Experimentale, Muzeu al astronomiei române, Laborator Metodologic pentru Educaţie Materialist-Ştiinţifică, Laborator de Gravitație, Observator Astronomic al Municipiului București și, în final Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Chiar dacă a avut și are o istorie zbuciumată, pe tot parcursul existenței sale, Observatorul a rămas un observator astronomic, mărturie fiind și imaginile prezentate în acest panou, realizate toate de aici.

Te invităm să descoperi istoria de 110 ani a acestui loc iubit de bucureșteni și de pasionații de astronomie!

Expoziția a fost realizată de (în ordine alfabetică): Mihai Dascălu, Tudor Mihăescu, Elisabeta Petrescu și Adrian Șonka.