TEENPOD – expoziție de artă creată de și pentru adolescenți

TEENPOD – expoziție de artă creată de și pentru adolescenți | expoziție online | vernisaj: 29 septembrie 2020 | pe www.compas-cultural.bloczero.ro

În limba engleză, pod înseamnă păstaie. Prin analogie, ne-am dorit ca această expoziție să cuprindă părți din ce înseamnă să fii adolescent/ă în România.

Apelul s-a adresat adolescenților de 13-19 ani pasionați de artă, care fac fotografii, filmează (cu telefonul) sau desenează (pe tableta grafică). Artiștii au avut la dispoziție două săptămâni în care să trimită o selecție de lucrări potrivite unui juriu format din trei dintre adolescentele care fac, alături de noi, un comPAS CULTURAL de impact pentru comunitățile lor.

Arintina Bobiț, Ilinca Antonache și Ștefania Cîrciumărița au selectat atât artiștii, cât și lucrările incluse în expoziție, împreună cu mentorul lor în arte vizuale din program, Gabriela Mateescu.

Începând cu 29 septembrie, ora 17:00, lucrările vor fi disponibile pentru vizualizare pe site-ul www.compas-cultural.bloczero.ro, unde vor rămâne arhivate pe o perioadă nedeterminată.

Lansarea expoziției va fi transmisă live pe Facebook, având ca invitați participanții și fiind moderată de cele trei tinere curatoare, alături de mentorul lor. „Când se exprimă artistic, adolescenții câștigă o voce pe care nu o folosesc în mod obișnuit. Au telefonul mereu în mână, iar platformele online au reușit să le ofere accesul la o lume infinită, dar și posibilitatea de a-și face viața și munca vizibile tuturor, printr-un simplu click" (Gabriela Mateescu).

Compas Cultural este un program de pregătire a adolescenților care își doresc să fie manageri de hub cultural în orașul lor. Lunile iulie și august au însemnat o succesiune de ateliere în care cei zece participanți au deprins din secretele organizării de evenimente cultural-artistice, iar în luna septembrie vom organiza împreună expoziții, vizionări de film și spectacole de artă performativă și lectură.