Peter Paul Rubens. Pictor, prinţ, rege | curs online

Barocul, cu toată explozia lui de culoare, dinamism şi exuberanţă, nu are un reprezentant care să îi sintetizeze mai bine însuşirile. Senzualitate, exces, dezinvoltură – arta lui Rubens este o celebrare a vieţii şi a bucuriei de a picta.

Vă propunem două ore în care să cunoaştem omul din spatele artistului şi să vedem cum trăsăturile lui infuzează unul dintre cele mai ample corpus-uri de lucrări din istoria vizualităţii occidentale.

Peter Paul Rubens a fost un aristocrat, un diplomat în toată puterea cuvântului, un erudit, un intelectual de mare fineţe.

Cultivat de cele mai puternice familii ale Europei, Rubens a întreţinut un atelier prolific şi şi-a pus semnătura pe unele dintre cele mai iconice opere ale secolului al XVII-lea.

Vom vedea, de asemeni, cum limbajul său artistic a evoluat, pornind de la modelul marilor săi antecesori (Tiţian, Tintoretto, Frans Floris, Pieter Brueghel) şi ajungând să amprenteze trei secole de pictură, până la Edouard Manet.

Vom asista la schimbarea idealurilor şi canoanelor picturale sub influenţa lui şi în directă legătură cu mişcările politice şi religioase ale perioadei, dar şi în conjuncţie cu viaţa lui de familie.

Vom redefini frumuseţea după Rubens şi vom vedea cât din genomul ei mai rezistă în exigenţele contemporane.

Lector: Marius Constatinescu
Data: 20 februarie 2021; Ora: 11:00

Cost: 60 de lei

Info&plată: AICI