Ziua poeziei maghiare: Pilinszky 100

Din anul 1964 în data de 11 aprilie, ziua în care s-a născut poetul József Attila, celebrăm Ziua poeziei maghiare. Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti dedică această zi poeziei, crezului poetic, personalităţii şi moştenirii culturale a unuia dintre cei mai de seamă poeţi din literatura maghiară a secolului 20, Pilinszky János, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa.

Pe 11 aprilie, pe pagina de facebook a Institutului Maghiar, vom dedica o „campanie Pilinszky” în cadrul căruia vom posta, între 10:00-20:00 în fiecare oră, articole referitoare la opera și viața lui Pilinszky, printre care pe lângă articole despre viața și ars poetica sa, va fi un documentar în două părți despre viața lui, vom posta un rebus, vor fi piese muzicale inspirate din poeziile sale (trupa InFusion, compoziții ale soților Kurtág) și ziua va fi încheiată de o înregistrare în care însăși poetul citește poezia sa intitulată Apocrif.

Dar partea cea mai importantă a postărilor vor fi înregistrările în care prieteni ai institutului nostru vor citi poezii ale lui Pilinszky, atât în maghiară cât și în română. Ziua poeziei maghiare și Anul comemorativ Pilinszky 100 este o ocazie unică să prezentăm acest poet excepțional publicului român iubitor de literatură și poezie. Vor fi citite poezii în traducerea cunoscuților traducători ai literaturii maghiare Paul Drumaru și Andrei Dósa, dar cu această ocazie am rugat și alți traducători să își încerce îndemânarea de traducător cu poeziile lui Pilinszky János.