Stupid Fucking Bird

de Aaron Posner

Traducere: Evelina Siminică

Regie:Răzvan OpreaScenografie:Silvia HorobeanuVideo:Silvia HorobeanuMuzica:Rareș VarnioteCoregrafie:Florin FieroiuRegia tehnică:Adrian Ionescu, Luțu ScobeniucPauză: Nu

 

Spectacol realizat în cadrul programului "Uși deschise pentru toți"

 

Aaron Posner este un dramaturg american cunoscut pentru adaptările sale libere după piese clasice. Versiunea sa după Pescărușul lui A. P. Cehov (1896), Stupid Fucking Bird (2013) este mai degrabă o interpretare personală a lui Cehov decât o adaptare clasică. Piesa a fost pusă în scenă de peste 200 de ori în teatrele din America și din străinătate.

„În ciuda aparentei sale răzvrătiri față de original, adaptarea de un umor mușcător și profund sensibilă a lui Posner se apropie mai mult decât alte adaptări de complexitatea emoțiilor din piesa lui Cehov. Posner transformă un scriitor clasic tratat adesea cu respect formal într-o oglindă care arată în detaliu tot ceea ce este nou în legătură cu nefericirea oamenilor de azi (mult mai obsedați de această temă), dar și ceea ce este atemporal (iubirea care ne bulversează viețile, suferința vieții de zi cu zi).”

New York Times

Cred că teatrul e autentic atunci când te lovește într-o parte a conștiinței. Cred enorm într-un teatru al viului și al universalului uman.

Vii la teatru pentru revelație și reflectare. Vii pentru trăirea reală a actorilor și pentru povestea personajelor. Stupid Fucking Bird este un spectacol la o „temperatură foarte înaltă”.

„Eu nu mă simt autentic”, spune Sorn și câteodată toți simțim la fel. În lumea de azi, lupta pentru trăirea autentică și renunțarea la ideologii și false valori e mai puternică decât oricând. Iar împlinirea iubirii pare să fi devenit un țel desuet și penibil.

Răzvan Oprea