IMAGINEA DE APOI / Powidoki - Film in cadrul CinePOLSKA – filme poloneze la Târgu Mureș

25.03.2018, ora 20.00 - IMAGINEA DE APOI / Powidoki (regia: Andrzej Wajda, 99 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

Cele mai interesante filme poloneze vor putea fi văzute la cinematograful Arta din Târgu Mureș în perioada 22-25 martie 2018, în cadrul festivalului CinePOLSKA.

 

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la Târgu Mureș cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume. După proiecțiile de la București și Chișinău desfășurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte orașe. În perioada 15 martie-1 aprilie, proiecțiile în România vor avea loc la Galați și Târgu Mureș, iar în Moldova – la Bălți.

 

- Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară. - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

În încheierea CinePOLSKA, duminică, 25 martie, prezentăm filmul „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar și Palme d’Or, precum și al altor premii internaționale importante. El este omul care, în toată creația sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viața noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viață a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor amintește încă o dată despre forța umană și cruzimea sistemului.

 

Festivalul CinePOLSKA va avea loc la Târgu Mureș în perioada 22-25 martie 2018, la Cinema Arta (Piața Trandafirilor nr. 35-37). Toate filmele vor avea subtitrare în limba română, iar biletul de intrare va costa 5 lei.

 

Organizatorul festivalului este Institutul Polonez din București, în colaborare cu Asociația K’Arte din Târgu Mureș.