Marea hoinăreală

Oh Brother, Where Art Thou? (SUA, 2000)

  • Regia: Ethan și Joel Coen
  • Cu: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson
  • Comedie
  • Durata: 106 min.

2 nominalizări la premiul Oscar

Globul de Aur pentru cel mai bun actor - George Clooney

Ulysses Everett McGill (George Clooney) este un detinut guraliv cu dificultati de adaptare la viata de condamnat la munca grea in Mississippi.

Reticent la a-si mai petrece timp spargand pietre, el reuseste sa scape impreuna cu alti 2 colegi de detentie: dulcele si simplul Delmar (Tim Blake Nelson) si raul Pete (John Turturro). Trio-ul se imbarca in aventura vietii lor, in cautarea libertatii. Ei trebuie sa se descurce si cu vicleanul si misteriosul Cooley (Daniel Von Bargen) care ii descopera si e hotarat sa ii duca inapoi la inchisoare.

Avand cuvintele unui profet orb in urechi: "Vei gasi o comoara, dar nu pe cea pe care o cauti", cei trei evadati fac o cursa nebuna pentru vietile lor, plina de surprize si evenimente ciudate; in drum ei intalnesc diferite personaje curioase, incluzandu-i pe Tommy Johnson (Chris Thomas King), un muzician ce mergea catre Jackson pentru a canta la radio; Big Dan Teague (John Goodman), un vanzator de Biblii cu un singur ochi, fara scrupule, care le inseala asteptarile; Babyface Nelson (Michael Badalucco), cunoscut gangster; Penny Wharvey (Holly Hunter), o parte importanta a trecutului nu atat de indepartat al lui Everett; si Governor Pappy O'Daniel (Charles Durning) care este implicat intr-o campanie de realegeri.

In acelasi timp, trio-ul incearca sa stea departe de lege. In ciuda tuturor obstacolelor intalnite in drum, ei ajung la Ithaca, unde Delmar si Pete spera sa le fie rasplatita perseverenta si unde Everett spera sa-si gaseasca aurul.

Un mix interesant si amuzant de aventura, umor si emotii, "O Brother, Where Art Thou?" este scris si regizat de Joel & Ethan Coen, doi producatori cunoscuti, ce aduc propria lor contributie moderna la povestea clasica a lui Homer, "The Odyssey".

Touchstone Pictures si Universal Pictures prezinta, in asociere cu Studio Canal, o productie Working Title, "O Brother Where Art Thou?". Regizata de Joel Coen, scenariul este scris de Ethan Coen & Joel Coen, bazat pe "The Odyssey" de Homer. Ethan Coen produce acest film. Producatorii executivi sunt Tim Bevan si Eric Fellner. Coproducator este John Cameron. Buena Vista Pictures distribuie filmul pe plan national, iar Universal Pictures pe plan international.