Casa pe care Jack a construit-o 2D

De ce să-l vezi?

Chiar dacă genul acesta de film (sau filmul făcut de Lars în general) este adresat unei anume categorii de cinefili, nu trebuie să te împiedice să mergi să îl vezi. Misiunea lui Lars este de a face filmul să stea în mintea ta mult timp după vizionare. 

În America anilor ’70, Jack, un bărbat sinistru, care (de mic) a simțit chemarea răului și senzația de bine pe care i-o crea durerea altor ființe, devine un criminal în serie. Despre crimele sale acesta discută doar cu Verge. Fiind un  criminal foarte inteligent și meticulous, acesta își numește crimele odioase opere de artă, iar scopul lui (asumându-și orice risc) este de  a crea o operă de artă mai presus de toate.

Lars von Trier a explicat care este ideea de la care a pornit acest proiect. Filmul este o expunere a vieții malefice prezente în noi, alimentată de ideile crude, ascunse ale minții umane. Filmul se desfășoară pe un singur plan: perspectiva personajului principal, care este conștient de problema acestuia dar își asumă această condiție sumbră, chiar dacă există posibilitatea ca pe parcurs să apară îndoieli sau remușcări.

Lars și-a început cariera în anul 1967 cu scurt-metrajul The Trip to Squash Land, urmat de alte câteva scurt-metraje până în punctul în care acesta a început să-și dezvăluie măiestria prin filmul The Element of Crime (1984) și să atragă atenția criticilor asupra lui. De aici pornește firul cinematografiei deosebit de cruntă și surprinzătoare – unde domnește un univers fabulous prin caracterul acestuia incomod.

Dogville (2003), Antichrist (2009), Melancholia (2011) și Nymphomaniac (vol I și vol II – 2013)  sunt șocante, îngrozitoare în cel mai plăcut mod cu putință și atât de diferite. Este important să ne gândim la cât de importante și puternice sunt aceste filme și cu gândul acesta, să mergem plini de entuziasm la premiera filmului The House That Jack Built.

Filmul a fost lansat la Cannes Film Festival, aducându-l înapoi pe Lars la acest festival după mai mult de 6 ani. Distribuitorul international al filmului este IFC Films, iar în România este distribuit de Independența Film, care se ocupă doar cu un anumit tip de filme, cum ar fi The Killing of a Sacred Deer (2017) sau Climax – noul coșmar cinematografic regizat de Gaspar Noé.

Actorii care joacă în film : Matt Dillon (There's Something About Mary, Crash, Drugstore Cowboy, Wild things), Bruno Ganz (Downfall, Wings of Desire, Unknown, The Reader), Uma Thurman (Kill bill – vol. I și II, Pulp Fiction, Batman & Robin), Siobhan Fallon Hogan (Men in Black, Forrest Gump, Going in Style, Funny Games), Riley Keough (Mad Max : Fury Road, American Honey, It Comes at Night, The Runaways), Sofie Gråbøl (The Killing, Flickering Lights, The One and Only), Jeremy Davies (Saving Private Ryan, Solaris, Twister, Justified)

The House That Jack Built 2018

Regia: Lars von Trier
Cu: Matt Dillon, Bruno Ganz
Gen film: Dramă, Horror, Thriller
Durata: 2 ore și 32 minute
Premiera în România: 18.01.2019
Distribuitor: Independența Film