Alita: Îngerul războinic 3D

De ce să-l văd?

Este un impresionant ride emoționant, ce se folosește impecabil de efectele speciale și promite revoluționarea genului 3D, la fel cum a făcut-o Avatar la vremea lui. 

Lansarea pentru Alita: Îngerul războinic a fost amânată de câteva ori din diverse motive. Din această cauză a cam pierdut din hype și acum sentimentul general e că o să fie un încă blockbuster 3D ce pune mare accent de CGI și cam atât… Nimic mai greșit! Alita are absolut tot ce-i trebuie pentru a fi un film cât se poate de deosebit și o adevărată bijuterie 3D. De fapt, primele reacții, venite de la cei care au avut deja ocazia să vadă filmul în cadrul vizionărilor de presă, sunt nu doar pozitive, ci laudative. Acestea spun că Alita este o experiență de neratat datorită faptului că este un impresionant ride emoționant, ce se folosește impecabil de efectele speciale pentru a pune povestea într-o superbă ramă 3D.

Alte aspecte care nu trebuie trecute cu vederea sunt că filmul este produs de James Cameron (Terminator, Titanic, Avatar), regizat de Robert Rodriguez (Sin City, Desperado, Machete), iar distribuția este una care n-are cum să te lase indiferent: Rosa Salazar (Maze Runner, Parenthood), Christoph Waltz (Inglourious Basterds, Big Eyes), Jennifer Connelly (A Beautiful Mind, Requiem for a Dream), Mahershala Ali (Moonlight, Green Book), Ed Skrein (Game of Thrones), Michelle Rodriguez (Fast&Furious, Avatar) etc. Pentru Robert Rodriguez este cel mai important proiect al carierei sale, Alita având un buget de 200 de milioane de dolari - cel mai mare pentru un film regizat de Rodriguez.

Întreaga poveste este o adaptare după benzile desenate cyberpunk manga Gunnm (cunoscute și ca Battle Angel Alita), semnate de japonezul Yukito Kishiro și care au o vârstă de aproape 30 de ani.

Sinopsisiul filmului sună astfel:

Secolul al XXVI-lea arată total diferit, după ce întreaga lume a fost devastată de un război major. Omenirea, așa cum o știm noi, este în pericol, pentru că tehnologia din ce în ce mai avansată a devenit și din ce în ce mai sufocantă. Cyborgii sunt la ordinea zilei, iar în tot acest peisaj post-apocaliptic apare Alita (Rosa Salazar), o tânără cyborg picată din cer și fără amintiri, căreia doctorul Dyson Ido (Christoph Waltz) îi oferă un corp nou. În scurt timp, Alita își dă seama că are o cunoaștere instinctivă a misterioasei tehnici cyborg de arte marțiale, intitulată Panzer Kunst. De aici încolo, Alita pornește într-o călătorie de descoperire de sine, a trecutului și memoriei, străbătând ținuturile pustiite ale lumii și umbrite de prezența obsedantă a interesantului oraș plutitor Tiphares, de unde se și presupune că ar fi căzut frumosul înger războinic.

Dacă unele dintre personajele din film sunt jumătate actor / jumătate CGI, Alita este creată în întregime pe calculator, păstrând doar vocea, trăsăturile și mimica actriței Rosa Salazar. Tehnologia folosită pentru această producție este impresionantă și nu s-a făcut rabat de la efecte speciale de ultimă generație. Așa se face că felul în care este redat personajul Alitei este uimitor și sunt momente în care, chiar și în cele câteva minute din trailer, uiți că ai de-a face cu o interacțiune între actori adevărați și o creatură CGI, de multe ori Alita părând mult mai umană. Un exemplu în acest sens este și faptul că într-un interviu pentru revista SFX, actrița Rosa Salazar și-a declarat și ea surprinderea fața de cum a ieșit personajul Alita: „Tot repetam: 'Sunt chiar eu!' La început nu știam la ce să mă aștept. Când am văzut cât de mult din mine au reușit să transfere în personaj, am rămas surprinsă într-un mod cât se poate de plăcut. Era mai mult decât mi-aș fi putut imagina vreodată sau chiar visa. Așa ceva nu s-a mai făcut până acum.”

Pentru James Cameron acest proiect ar putea fi un fel de #10yearchallenge în ceea ce privește filmele 3D. Asta pentru că filmul Avatar avea să popularizeze genul 3D-ul în 2009, iar în 2019 Alita își propune să-l revoluționeze, prin claritate și noi tehnici de filmare care promit să ofere spectatorului un sentiment deosebit de imersiune.

Alita: Battle Angel 3D

Regia : Robert Rodriguez
Cu: Jennifer Connelly, Rosa Salazar, Christoph Waltz, Mahershala Ali
Gen film : Acţiune, Aventuri, Dragoste
Durată:122 minute
Premiera în Romania 15.02.2019
Distribuit de Odeon Cineplex