Castelul Sükösd Bethlen de la Racoș

Pe drumul dinspre Braşov şi Sighişoara, în apropiere de Hoghiz, se află comuna Racoş, la 12 km de drumul naţional.


Castelul a fost construit de către Gheorghe Sukosd. După ce familia Sukosd s-a stins, castelul a trecut prin danie princiară la Petru Budai în anul 1660. Ulterior, ajunge la Samuel Bethlen, cel care îi adaugă turnul de deasupra porţii. După ce în anii 1848-1849 castelul a ars în mare măsură, a ajuns la contele Samuel Ferenc Teleki în anul 1873, de la al cărui fiu a fost cumpărat de comunitatea din Racoş în anul 1903. Ca urmare, domeniul cu parcul a fost parcelat, iar casele sătenilor s-au extins până aproape de zidurile castelului. De atunci, destinaţiile sale au fost mereu improprii, adăpostind un sediu de CAP, grajduri, un depozit de grâne, o staţie de pompieri, iar cutremurul din 1977 i-au accentuat şi mai mult degradarea. 


În prezent, Castelul Sükösd-Bethlen, monument de o importanţă istorică şi arhitecturală aparte, nu are nici o funcţiune precisă, nefiind utilizabil din cauza stării precare în care se află. Intervenţiile de restaurare care au avut loc în anii ’90 nu au fost duse pînă la capăt.


Cu toate acestea, castelul continuă să constituie emblema comunei, iar comunitatea locală încearcă să găsească fonduri pentru a continua restaurarea şi punerea în valoare a ansamblului.

  • Adresa: Racoș
  • Telefon:
  • Program: