Palatul Primăverii – fosta reședință a familiei Ceaușescu

”Palatul Primăverii – fosta reşedinţa a familiei Ceauşescu” situată în Bucureşti, sector 1, bulevardul Primăverii nr. 50.

Construit la mijlocul anilor '60, "Palatul Primăverii" este cel mai nou obiectiv turistic major apărut in București. Palatul este o capodoperă arhitecturală, pe măsura unui șef de stat și surprinde atât prin dimensiunile generoase, cât și prin interiorul său luxos.


Imobilul ridicat de cea mai mare companie de construcții civile din România - "Trustul Carpați", responsabilă pentru construirea tuturor proiectelor majore din acea perioadă, a devenit reședința privată a soților Ceaușescu și a copiilor acestora Valentin, Zoia și Nicu Ceaușescu începând cu anul 1965 și a fost folosită în acest scop timp de 24 de ani, până în 1989.


Cu o suprafață impresionantă, de aproape 5000 de metri pătrați și peste 170 de încăperi, repartizate atât la  parter și etaj, cât și în subteran (88), reședința se remarcă printr-un decor luxos, confortabil, susținut de cele mai bune esențe de lemn autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian),de o impresionantă colecție de tablouri semnate de Gheorghe Pătrașcu, Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață etc., precum și de un număr reprezentativ de tapiserii și mozaicuri, realizate manual. Crama, sala de cinema, buncărul, sufrageria, sala de trofee reprezintă doar câteva spații deosebite care suscită interesul și admirația vizitatorilor români și străini.


Pentru decorațiunile din palat s-au folosit cele mai bune materiale românești sau aduse din import: marmură de Rușchița, (utilizată și în Biroul Oval al Casei Albe - vulturul ce decorează tavanul biroului), covoare din mătase, porțelanuri de "Sevres" și "Delft", Rosenthal și Meissen, cristal de Bohemia și Bacarrat, sticlă de Murano, sculpturi africane din fildeș lucrate manual etc. Pereți acoperiți cu mătase și lambriuri sculptate din lemn de mahon cu motive vegetale, mozaic venețian și tapiserii flamande din secolul al 16-lea, mobilier din esențe rare de lemn, realizat în stiluri precum neo-roccoco, baroc, renascentist și Ludovic al XVI-lea, realizat în fostele atelierele Heliade București completează imaginea unui Palat la răscrucea stilurilor dintre Orient și Occident.

  • Adresa: Bulevardul Primăverii nr.50, București
  • Telefon: 0213180989
  • Program: Ma-D: 10:00-17:00