Tiki Village

Sălbăticia înseamnă armonie și echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc, nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile sale. Zonele sălbatice sunt și “barometrul” sănătății noastre de fiecare zi pentru că ele vorbesc despre sănătatea și bunăstarea naturii. Însă ele fac mai mult decât să dea un diagnostic și mai mult decât să o trateze. Folosite înțelept, zonele de sălbăticie ne pot oferi beneficii “moderne”, cuantificate economic: valoarea estetică a peisajului, spațiile de recreere, plante sălbatice, apa, toate acestea și multe altele. Acesta ar trebuie să fie idealul spre care să tindem cu toții. Suntem un grup de tineri cu inițiativă și, poate, cu o doză de nebunie, dar care ne-am propus să transformăm lacul Veneția într-o oază de sălbăticie.

Poate că este cam pretențios termenul, dar încercăm să nu intervenim prea mult în ceea ce se numește viață sălbatică. Am concesionat luciu de apă de la conducerea Administrației Bazinale a Apelor Prut Bârlad cărora le-am prezentat viziunea noastră legată de lacul Veneția. Au acceptat-o în unanimitate și ne-au asigurat de tot sprijinul lor. Am început prin a curată lacul de gunoaiele strânse de-a lungul anilor. Pentru a putea face acest lucru, am fost nevoiți să golim acumularea până la acel nivel care să ne permită accesul la resturile de tot felul din lac. Și nu numai lacul, ci și spațiul din imediată apropiere a apei. Munți de plastic și reziduuri au fost îndepărtați pentru a lasă pământul și apa să respire. A fost primul pas spre realizarea viziunii noastre. Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Păsările și fluturii s-au reîntors acasă. Familiile de copaci sunt îmbogățite cu noi specii. Apa se bucură iarăși să fie plină de străfulgerarea veselă a peștilor. Într-un colț acoperit pe vremuri de mâl, mizeria a fost alungată pentru a lasă locul unei mici plaje. De aici veți putea ajunge, pe un ponton din lemn, la o piscină plutitoare, amplasată pe lacul Veneția, piscină realizată fără niciun adaos de beton, fără a polua mediul, totul făcând posibil scăldatul chiar în soarele verii. Și nu ne oprim doar aici. Mică plajă va fi amenajată cu elemente rustice, trunchiiuri de copac, umbrele de stuf. Va avea o terasă rustica sezonieră, cu un bar mobil, realizată de asemenea din trunchiuri de copac și stuf.

Nu vom tăia niciun copac din această zonă. Trunchiurile care vor fi folosite provin din tăierea arborilor de către angajații de la Citadin, din zonă Ciric, acolo unde au fost amenajate parcările publice și au fost cumpărați de noi pentru realizarea proiectului. I-am folosit parte pentru amenajarea pontonului și întărirea malurilor. Odată cu stragerea resturilor din spațiul lacului Veneția, am scos la lumina o poteca ce fusese acoperită de vegetație. Ar fi fost păcat să o lăsăm în paragină. Simplă curățire a acestei alei a fost de ajuns pentru a ne da seamă că poate fi prelungită în jurul lacului, fără a distruge vreun element al fondului forestier. Se va realiză astfel o perimetrala pietonală, cu panouri de informare legat de elementele de faună și floră, descriere pusă la punct în urmă unei colaborări cu catedra de Mediu din cadrul Facultății de Geografie.

De-a lungul aleii vor fi montate mese și scaune realizate din trunchiuri de copaci, coșuri de gunoi și panouri cu ajutorul cărora încercam să sensibilizăm ieșenii pentru a păstra un mediu curat și sănătos. Medicii recomandă ca exercițiile fizice să fie făcute, pe cât posibil, în aer liber. De aceea, vom amenaja zonă de fitness, cu bare, sfori, scripeți, în câteva cuvinte, tot echipamentul exterior necesar unor asemenea activități. Veți putea găsi balansoare și leagăne din lemn, lanțuri și sfori pe care cei mici se pot cățăra în condiții de maximă siguranță. Pentru împătimiții mersului pe bicicletă și nu numai pentru aceștia, vom amenaja trasee speciale. Cataratorii vor avea panouri speciale pentru a practica acest sport.


Tarife 2016

Acces nelimitat la toate facilitățile TIKI:
Luni - Vineri: 15 lei
Weekend: 30 lei

Varianta economică, cu acces la toate facilitățile mai puțin ponton și piscinele plutitoare:
Luni - Vineri: 10 lei
Weekend: 20 lei

ALL SUMMER PASS, cu acces nelimitat toată vara: 400 lei

Copiii cu vârsta până în 3 ani au acces GRATUIT, iar cei peste 3 ani au acces GRATUIT la un loc de joacă în care pot desfășura activități distractive alături de personalul TIKI.

  • Adresa: Șoseaua Ciric, Iași
  • Telefon: 0743663902
  • Program: L-J,D: 08:00-21:30 V-S: 08:00-06:00