Casa Memorială Calistrat Hogaș

Casa Calistrat Hogaș este situată pe stada ce-i poartă numele. Muzeul amenajat cu pietate și cu multă grijă păstrează manuscrise ale scriitorilor, parte din corespondența sa, ediții ale operelor sale, muri de munte.Construcția este modestă, cu patru încăperi, fiind străjuită de un bust executat de sculptorul C. Aciobăniței.


Sobrietatea mobilierului și a interiorului ne dezvăluie un om modest, de la care se păstrează pălăria, pelerina, traista, amnarul și cremenea. Despre el, Tudor Vianu spunea că este Creangă trecut prin cultură, un clasicist, un academizat. Prin activitatea sa didactică și literară, s-a impus în spiritualitatea locală, rămânând un îndrăgit autor de călătorii.


Muzeul memorial a fost amenajat in anul 1969 in casa in care a locuit scriitorul Calistrat Hogas (1847-1917). Avand un stil architectural deosebit casa, care a fost construita in anul 1885, este inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National. Cladirea muzeului a suferit doua perioade de restaurari si consolidari intre anii 1967 – 1969 si 1992-1994 dar, de fiecare data, s-a pastrat structura initiala.

  • Adresa: Calistrat Hogas 1
  • Telefon:
  • Program: L-D: 09:00-17:00