Centrul Cultural Ovidiu

Ovidiu, orasul cu nume de poet, a fost consemnat înca de la începutul secolului al XIX-lea, în timpul dominatiei otomane, sub denumirea de Sut Ghiol ( în traducere – balta de lapte), nume împrumutat de la întinderea de apa aflata pe teritoriul asezarii.


În decursul timpului, o data cu evolutia istorica, economica si sociala, toponimia asezarii a suportat o serie de modificari, astfel ca, în anul 1845 primeste numele de Canara ( în traducere – piatra, stânca), derivat de la relieful totalmente pietros ce gazduia localitatea, iar aproximativ un secol mai târziu, în anul 1930, numele oficial devine Ovidiu, acelasi ca acela al micii insule de pe lacul Siutghiol.


Desi M.D.Ionescu Dobrogeanu afirma ca „ insula numita a lui Ovidiu, n-are nimic a face cu poetul roman”, exista o legenda legata de lacul Siutghiol, si anume ca acest lac era numit de locuitorii de pe malul apusean, Lacul lui Ovidiu, iar mica insula din mijlocul lui, Insula lui Ovidiu.


Originea si numele acestui petic de uscat se regasesc într-un basm popular, faptele fiind transpuse în vremuri îndepartate, când Dumnezeu si Sf. Petru umblau pe pamânt. Într-o seara cei doi, ajunsi într-un sat cu oameni rai, s-au lovit de refuzul localnicilor rugati sa dea adapost si hrana celor doi drumeti. Legenda spune ca „ mai mare în satul acela era un strain venit din lungi departari, tocmai de la Rîm. Ovidiu se numea acel strain si avea un suflet bun si darnic si o minte tare isteata”, gazduit fiind de o vaduva batrâna si saraca, a carei unica avere era o vaca stearpa.


Femeia a oferit adapost celor doi drumeti, dar d-ale mâncarii nu avea ce le oferi. Atunci, ei au sfatuit-o sa mulga vaca cea stearpa, si toate vasele din casa s-au umplut în chip miraculos cu lapte. În dimineata urmatoare drumetii au disparut, iar satul, cu exceptia casei vaduvei ospitaliere, se gasea sub un lac de apa dulce si alb ca laptele. Vazând acest lucru, batrâna „ chema repede pe Ovidiu, sa vada si el minunea. Acesta, de prea mare uimire, a încremenit pe loc si s-a prefacut într-o statuie, care a fost adusa în orasul apropiat, … iar locul unde a fost casa si ograda vaduvei poarta numele de Insula lui Ovidiu”.

  • Adresa: Şoseaua Naţională 68, Ovidiu 905900, România
  • Telefon: 0241253056
  • Program: L-V: 08:00-20:00