Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/07/2019
Arhiva Zile si Nopti

Patru documentare dedicate celor pasionați de Egipt

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Patru documentare dedicate celor pasionați de Egipt Share Patru documentare dedicate celor pasionați de Egipt


 

Istoria învăluită în mister a Egiptului Antic este o sursă de inspirație nesecată pentru scriitori, producători de filme sau jocuri video, astfel că numărul cărților, filmelor și jocurilor video ce au o mai mică sau mai mare legătură cu Egiptul Antic crește de la an la an. Dacă în domeniul cinematografiei rămâne memorabilă franciza Mumia (Mumia – 1999, Mumia Revine – 2001 și Mumia: Mormântul Împăratului Dragon – 2008) cu Brendan Fraser în rolul principal, pe piața jocurilor video, slotul Book of Ra, dezvoltat în mai multe versiuni de providerul Greentube Novomatic Interactive începând cu 2005 (Book of Ra Deluxe, Book of Ra Magic, Book of Ra Jackpot, Book of Ra Mystic Fortunes, Book of Ra – Temple of Gold, Book of Ra Dice, Book of Ra Deluxe Jackpot Edition si Book of Ra Deluxe 6), rămâne unul din cele mai populare sloturi din istoria gamblingului, fiind prezent în majoritatea sălilor de joc terestre, dar și la cei mai populari operatori de casino online.

Cei care vor să își facă o părere cât mai reală despre complexitatea societății din Egipt, pot urmări, potrivit theculturetrip.com, o serie de documentare foarte interesante, în ciuda faptului că unele sunt realizate în urmă cu mult timp.

Afaq – 1973

 Celebru pentru regia filmului egiptean clasic ,,The Night of Counting the Years’’-1969 (unul dintre cele mai importante filme realizate în limba arabă din toate timpurile), Shadi Abdel Salam (1930-1986) a realizat la scurt timp și un documentar excelent, de 38 de minute, în timpul căruia privitorii se pot delecta cu muzica Orchestrei Simfonice din Cairo, urmărind diferite demonstrații ale tradițiilor artizanale.

Cairo as Seen by Chahine (Cairo văzut de Chahine) – 1991

 Decedat în urmă cu 11 ani, regizorul egiptean, de origine libaneză și greacă Youssef Chahine este considerat o adevărată legendă în industria filmului egiptean, astfel că documentarul sau despre Cairo este o adevărată capodoperă. Deși durează doar 22 de minute, documentarul (comandat de o televiziune din Franța) caută să afle ce cred actorii locali că ar dori occidentalii să afle despre cel mai mare oraș din Africa, surprinzând dragostea pe care localnicii o nutresc față de capitala Egiptului. Câștigător al premiului Cannes 50th Anniversary, Chanine este considerat cel care l-a descoperit pe legendarul actor Omar Sharif.

Four Women of Egypt (Patru femei din Egipt) – 1997

 Prietenia feminină în cadrul unei societăți atât de diverse din punct de vedere cultural este subiectul documentarului Four Women of Egypt, realizat de Tahani Rached în urmă cu 22 de ani. Cele patru eroine sunt femei intelectuale din Egipt, fiecare nutrind diferite convingeri politice și religioase, astfel că discuțiile dintre ele, de cele mai multe ori în contradictoriu, sunt extrem de interesante, mai ales în condițiile prieteniei strânse ce le leagă pe cele 4 eroine ale peliculei.

The Square (Piața) – 2013

Intitulat sugestiv The Square (Piața Tahrir în care au avut loc demonstrațiile politice din 2011), documentarul realizat de Jehane Noujaim urmărește parcursul câtorva tineri protestatari în perioada de dinainte și din timpul Revoluției Egiptene din 2011, surprinzând în cele mai mici detalii idealismul, violența și trădările din acea perioadă. Documentarul este un must-see (obligatoriu de văzut) pentru cei interesați de tot ceea ce înseamnă Egipt, fiind în același timp un tribut adus celor ce luptă pentru adevăratele valori democratice.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută