Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/08/2019
Arhiva Zile si Nopti

Povestea Cerbului de Aur: De ce a fost ales Brașovul pentru găzduirea acestui festival și de unde vine numele său

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Povestea Cerbului de Aur: De ce a fost ales Brașovul pentru găzduirea acestui festival și de unde vine numele său Share Povestea Cerbului de Aur: De ce a fost ales Brașovul pentru găzduirea acestui festival și de unde vine numele său


Cerbul de Aur este considerat cel mai mare festival internaţional de interpretare din România. Debutul său, pe scena Teatrului Dramatic din Braşov, pe 5 martie 1968, nu a fost deloc timid. Pe lângă faptul că acest festival s-a ridicat la nivelul așteptărilor internaționale, fiind supranumit încă de la început „Festivalul din Est care arată ca în Vest!”, a pus în perioada comunistă, Brașovul – orașul industrial – pe harta internațională, ca fiind scena pe care se înâlnesc mari muzicieni ai lumii.

Smaranda Vornicu Shalit, director al Festivalului Cerbul de Aur 2019,  ne-a oferit în exclusivitate, pentru Zile și Nopți Brașov, un interviu în care aflăm povestea festivalului Cerbul de Aur.

Cerbul de Aur a apărut din dorinţa de deschidere spre Occident

Smaranda Vornicu Shalit  ne povestește că Cerbul de Aur a apărut din dorinţa de deschidere spre Occident, de a avea un eveniment internațional de muzică ușoară în România. „În 1965, Tudor Vornicu se întorsese de la Paris, de unde a venit cu multe idei de producţii tv, inspirate din show-biz-ul și televiziunea din Franța. De altfel, se poate observa, și în Arhiva Cerbului, că, la primele ediţii, mulţi artişti invitaţi erau din zona franco-italiană, unde el avea numeroase contacte“, ne destăinuie directorul Festivalului.

Denumirea festivalului este una firească, cerbul fiind elegant, maiestuos și un simbol al Braşovului

Denumirea de „Cerbul de aur“ a fost o alegere firească pentru numele şi splendidul trofeu al Festivalului, cerbul fiind elegant, maiestuos, un simbol pentru zona Braşovului. „Prin tradiția și valorile pe care le-a impus acest eveniment, am reuşit să internaţionalizăm acest simbol, iar Cerbul de Aur să devină un festival apreciat peste hotare“, povestește directorul festivalului.

Brașovul industrial, ales pentru potențialul său cultural și promovarea zonei montane a României, la nivel internațional

Braşovul a fost ales pentru organizarea Festivalului Internațional Cerbul de Aur, deoarece se află în inima ţării, la confluenţa marilor regiuni istorice ale României. „În plus, zona este foarte atractivă din punct de vedere turistic, vara ca și iarna, din punctul de vedere al frumuseților naturale, dar și al obiectivelor culturale și istorice. La momentul lansării sale, festivalul putea contribui la promovarea turismului internaţional, făcând zona montană a României o destinaţie pentru turiştii străini, aşa cum era litoralul“, susține Smaranda Vornicu Shalit.  

Cerbul de Aur, aproape singura ocazie din vremea comunismului, pentru a vedea artişti străini de talie mondială

„Mult timp, pentru români, festivalul a fost aproape singurul loc în care puteau vedea artişti străini de talie mondială. Cerbul de Aur a reprezentat și continuă să reprezinte un reper pentru artişti – români sau străini – şi un brand puternic la nivel local și național.  Este genul de eveniment unificator, în care muzica este ceea ce aduce împreună concurenții, juriul, vedetele și publicul din Piața Sfatului și din întreaga Românie“, afirmă directorul festivalului.

Festivalul a avut momente de pauză, din cauza lipsei de resurse

Cerbul de Aur este un eveniment live și de televiziune extrem de complex, având o secţiune de concurs şi recitaluri de valoare.  Pentru organizarea lui la standardele înalte impuse de brandul pe care Televiziunea Română l-a creat, sunt necesare resurse importante – umane, logistice, tehnice și financiare. În anumite perioade, nu toate aceste componente esențiale au putut fi întrunite. De aici și întreruperile în organizarea evenimentului

Julio Iglesias și Christina Aguilera s-au lansat la Cerbul de Aur

„Festivalul reprezintă o rampă de lansare şi afirmare internaţională pentru mulţi artiști. Julio Iglesias și Christina Aguilera au fost concurenţi la Cerb! Unii se îndrăgostesc de România şi revin în turnee sau în alte concursuri de gen, așa cum s-a întâmplat cu Ovi sau cu Olivier Kaye.  Pentru mulți, Cerbul de Aur rămâne un concurs de suflet, unul dintre cele mai importante momente ale carierei lor“.

Spațiul festivalului este redimensionat, proprietatarii din Piața Sfatului pot face vânzare la Cerb

„La amenajarea Pieţei pentru Cerbul de Aur am avut în vedere profilul spaţiului, astfel încât prezenţa evenimentului să fie o bucurie pentru oraş, iar măsurile necesare desfăşurării festivalului să nu creeze un disconfort major populaţiei. Am ţinut cont de punctul de vedere al proprietarilor și ne-am străduit ca spaţiul să fie redimensionat, în măsura posibilului, în comparaţie cu ediţia anterioară. De asemenea, antreprenorilor din zonă li s-a oferit posibilitatea de a fi prezenţi cu puncte de vânzare în interiorul arenei. Cum spuneam, facem tot posibilul ca Festivalul să constituie un plus, să contribuie la renumele oraşului, iar zona să aibă de câştigat“.

 Cerbul de aur își propune să rămână mereu efervescent și să surprindă plăcut

„Cerbul de Aur” își propune să rămână mereu tânăr și să surprindă plăcut cu fiecare nouă ediție.  „Ne dorim ca energia sa, conceptul scenografic și de conținut artistic ale fiecărei ediții să fie mereu mai interesante și mai diverse, în acord cu dezvoltarea dinamică a fenomenului festivalier și cu exigențele publicului din România!”.

Articol realizat de Ioana Mircea, redactor-șef Zile și Nopți Brașov

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută