Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Food of Bucharest:Proiectul foto care face orașul mai apetisant

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Food of Bucharest:Proiectul foto care face orașul mai apetisant Share POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Food of Bucharest:Proiectul foto care face orașul mai apetisant


Dacă vrei să descoperi cele mai fotogenice tipuri de mâncare din București, cele mai noi localuri care dau bine în InstaStories, atunci trebuie să urmărești Food of Bucharest pe Instagram și Facebook. De acest proiect se ocupă un singur om, un gurmand cu o mare pasiune pentru „food porn”: Cristi Dandes. Datorită lui am descoperit că Bucureștiul a devenit un oraș foarte apetisant.

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Food of Bucharest:Proiectul foto care face orașul mai apetisant

Despre cum a ajuns să promoveze mâncarea fotogenică a Bucureștiului, Cristi ne-a povestit: „Dintotdeauna am fost pasionat de mâncare, un gurmand care se bucura de fiecare călătorie culinară cu aceeași intensitate. Sunt și foarte pasionat de gătit. Prin 2015, când Instagramul lua amploare, m-am gândit să împărtășesc online ceea ce găteam, însă mi-am dat seama că mai mult mâncam prin oraș, iar conținutul trebuia creat cu o constanță ca să construiești o comunitate fidelă. Astfel mi-a venit ideea să postez locurile noi pe care le descopeream, restaurante, cafenele, cofetării etc.. Am văzut că am stârnit curiozitatea unei anumite categorii de public. Am crescut, cred eu, odată cu dezvoltarea Bucureștiului în acest domeniu, al locațiilor de food.”

Despre publicul țintă și obiectivul acestui proiect, Cristi spune: „Avantajul acestui cont este că nu mă limitează conținutul așa de tare la categoriile de vârstă, pentru că toată lumea mănâncă. Este publicul dornic de a descoperi locuri unde se mănâncă bine, căci nu postez nimic din ceea ce nu îmi place sau ceea ce cred că i-ar dezamăgi pe urmăritorii mei. Obiectivul meu este de a propaga în mediul online o parte din cultura culinară a Capitalei, de a descoperi locuri noi și de a participa, în felul meu, la educația culinară a publicului curios. Îmi place să cred că fac Bucureștiul mai apetisant atât pentru cei care locuiesc aici, cât și pentru turiști, căci mulți urmăritori din provincie îmi scriu și îmi cer recomandări când vin aici, dar și străini care descoperă contul și vor să mănânce bine în periplul lor prin România. De ceva vreme am și un conținut de travel culinar pe IGV sau Stories, deoarece călătoresc destul de des și mi se pare că pot oferi informații utile celor care vor vizita aceleași locuri.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Food of Bucharest:Proiectul foto care face orașul mai apetisant

Despre cele mai mari provocări în dezvoltarea și popularizarea proiectului FoB: „Nu știu dacă le pot numi neapărat provocări, dar sunt lucruri de care depinde conținutul contului și care îmi pot influența acest job, ca să spun așa. În primul rând, când faci ceea ce fac eu, trebuie să aloci destul de mult timp și un buget generos ieșirilor în oraș. Multă lume crede că eu mănânc doar gratis, dar nu este adevărat. Mie îmi place să nu fiu constrâns de promovare. Fac campanii doar cu locurile care îmi plac, unde mă regăsesc și care cred că merită promovate. În rest, merg pe bugetul personal. Apoi, e nevoie de o investiție în aparatură, pentru că în ultima perioadă am dorit să mă dezvolt și în zona de video. Deci, un smartphone nu este suficient. În egală măsură, fotografierea în sine a produselor este o provocare, pentru că eu aleg să postez ceea ce cred eu că e poza sau filmul perfect. Merg la cursuri și mă specializez constant pentru a ține pasul cu vremurile.”

Cu ce e deosebită oferta de food a Bucureștiului fața de cea din alte capitale europene? Cristi ne dă răspunsul: „O spun cu mare mândrie: Bucureștiul poate concura în prezent cu multe dintre capitalele Europei. Avem varietate culinară, avem ingeniozitate, locații decorate extrem de reușit, chefi experimentați și un public care a reușit să se educe, ușor, ușor, în spiritul acesta. În câțiva ani cred și sper că vom fi vizitați pentru experiențe culinare deosebite de către pasionații din acest domeniu.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Food of Bucharest:Proiectul foto care face orașul mai apetisant

Despre mai populare feluri de mâncare din București, cele mai pozate de către cei care iau masa în oraș, aflăm următoarele: „Nu îmi plac în mod deosebit topurile, dar pot spune că, dacă mă uit ce se postează pe hashtagul meu, #foodofbucharest, cele mai întâlnite fotografii sunt cele cu hamburgeri, pizza, paste și deserturi. Observ și o notă crescendo în ceea ce privește sushi-ul sau mâncarea asiatică în general.”

Ce îi place vs. ce nu-i place lui Cristi la restaurantele din București: „Îmi place faptul că există diversitate, îmi place când descopăr locuri al căror design special este în consonanță cu ceea ce mănânc, căci, în egală măsură, ajung în locații decorate impecabil, dar în care preparatele nu sunt deloc impresionante. Nu-mi place cum e educat personalul care ne servește. Cu puține excepții, mulți nu înțeleg cum se face meseria aceasta. Este un mare vid de personal de bun simț în domeniul HORECA. Îmi place că am început și noi să știm ce înseamnă fine dining.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Food of Bucharest:Proiectul foto care face orașul mai apetisant

Despre tipurile de mâncare care dau cel mai bine în poze sau InstaStories, Cristi ne dezvăluie că acestea ar fi: „Burgerul, pavlova, atât de la modă, platourile cu sushi și un mic dejun colorat și variat.”

Dacă Bucureștiul ar fi o un fel de mâncare, Cristi ar descrie-o astfel: „Momentan, cred că o pizza cu de toate. Deci, nu am zis șaorma, am depășit stadiul acesta, dar mai avem ceva de învățat. Cred și sper ca în câțiva ani să se prezinte ca o farfurie cu un plating echilibrat.”

Despre planurile de viitor pentru Food of Bucharest: „Îmi doresc mult să crească contul. Fiind o nișă, e mai greu. Îmi doresc să ofer cât mai multă varietate publicului, cât mai mult conținut video de calitate și aș vrea să interacționez mai mult cu publicul meu. Și, cine știe, poate și o extensie în offline.”

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută