Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/11/2019
Arhiva Zile si Nopti

Harta Transilvaniei de la 1690 și concert jazz A-C Leonte, la „Cartografii sonore”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Harta Transilvaniei de la 1690 și concert jazz A-C Leonte, la „Cartografii sonore” Share Harta Transilvaniei de la 1690 și concert jazz A-C Leonte, la „Cartografii sonore”


 

 

 
 

 

Harta Transilvaniei văzută din Veneția, în plină perioadă a dezvoltării Barocului, este tema unui nou eveniment din Stagiunea „Cartografii sonore”. Cu această inspirație va avea loc concertul de jazz susținut de A-C Leonte Band, una dintre cele mai în vogă formații de jazz ale momentului.

Evenimentul va avea loc miercuri, 13 noiembrie, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Str. Londra nr. 39).

Harta Transilvaniei de la 1690 și concert jazz A-C Leonte, la „Cartografii sonore”

Prin intermediul muzicii jazz, publicul va fi invitat să descopere valențe vechi și noi ale artei, într-un concert în care nuanțe și texturi arhetipale capătă noi forme ale creativității sonore. Vor concerta: A-C Leonte – voce, Albert Tajti – claviaturi, Alex Arcuș – saxofon, Michael Acker – bas și Tavi Scurtu – tobe.

Intrarea va fi liberă, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului Hărților (locurile fiind limitate), la adresa: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-la-transilvania/

Evenimentul este invitat în cadrul Stagiunii „Cartografii sonore” și face parte din programul Transylvania Live, organizat de UCIMR în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust, cu scopul de a promova istoria și patrimoniul spațiului transilvănean. Transylvania Live este un proiect cultural co-finanțat de AFCN.

Programul concertului va include compoziții originale prin care trupa s-a făcut remarcată pe scenele celor mai importante festivaluri de jazz din țară, dar și piese de pe albumul lansat recent „Dream House”. Iubitorii muzicii bune vor descoperi un concept muzical distinct, marcat de originalitatea compoziției și a mixului de stiluri jazz cu inflexiuni alese.  A-C Leonte este considerată la ora actuală una dintre cele mai bune voci feminine ale scenei de jazz românesc, dar și din zona muzicală underground în care s-a impus prin albumul „Angel minus Wings”. A lansat, în 2014, albumul său de debut intitulat „Secret Lover”, considerat primul album de autor creat de o solistă de jazz din România.

Influențați de formarea lor ca muzicieni de jazz și funk și consolidați de activitatea lor concertistică intensă și variată membrii trupei explorează lumea muzicii electronice cu o mentalitate deschisă experimentului sonor, fără a abandona frumusețea melodiei, bogăția și profunzimea armoniei, ritmurile puternice și inventive sau liniile de bass conturate, învăluitoare și pline de vitalitate.

Despre Harta La Transilvania

Harta Transilvaniei de la 1690 și concert jazz A-C Leonte, la „Cartografii sonore”credit foto: evenimentemuzeale.ro

Vincenzo Maria Coronelli, Veneţia, 1690

Această hartă foarte detaliată a Transilvaniei a apărut în celebra lucrare Atlante Veneto, a lui Vincenzo Maria Coronelli în 1690. Cartograf, cosmograf, creator de globuri pământeşti, geograf, editor, Coronelli este o figură enciclopedică de sfârşit de secol XVII şi început de secol XVIII italian. Cultura şi preocupările sale din domenii diferite se reflectă în hărţile pe care le-a creat, ce cuprind informaţii variate. Este şi cazul acestei hărţi a Transilvaniei, cu denumiri ale localităţilor în mai multe limbi, cu referinţe la Antichitate, dar şi la episoade din istoria recentă.

Mai multe despre istoria acestei hărți vor fi prezentate de muzeograful Despina Hașegan.

Despre albumul „Dream House”

 „Dream House” reprezintă o sinteză a experiențelor muzicale individuale și colective, combinând ethosul improvizatoric al jazz-ului cu experimentele electronice care îndeamnă la visare, într-o călătorie sonoră în care armoniile vocale, texturile electronice și improvizația colectivă dau o viață nouă muzicii cu prilejul fiecărei reinterpretări, atenția obsesivă pentru detalii din studio transformându-se, în concert, într-o experiență unică și irepetabilă, care nu poate fi traită decat “în priză directă”.

Despre Ana Cristina Leonte

A traversat o varietate de experiențe muzicale care au contribuit la evoluția sa ca artist și ca muzician: de la cântatul la vioară în orchestră, muzică de cameră sau trupe de rock, la propriul cvintet de jazz (Ana-Cristina Leonte Quintet/ Javra – alături de pianistul Albert Tajti, toboșarul Tavi Scurtu, saxofonistul Alex Munte și basistul Michael Acker) sau colaborarea cu cei mai importanți artiști ai jazzului românesc și internațional (Mircea Tiberian, John Betsch, Chris Dahlgren, Juhász Gábor, Cristian Soleanu, George Dumitriu, Alexandru Arcus, Ciprian Pop, etc), de la cântatul într-un grup acappella (Blue Noise, Jazzappella), la primele explorări electronice alături de artiști ca Electric Brother.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută